El Museu simula com va ser la vil·la romana de Can Cabassa i en prepara la museïtzació

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatges: Museus de Sant Cugat

Les restes de la vil·la romana de Can Cabassa seran museïtzades gràcies a un projecte del Museu de Sant Cugat, que ha estat presentat –encara inacabat però molt avançat– al Consell de Barri de Mira-sol de dijous passat. Segons explica Lluís Campins, director del Museu, l’objectiu de l’actuació és permetre mantenir un espai públic obert però amb la preservació de les runes i la seva museïtzació amb la millora del terreny, la rehabilitació i la col·locació de plaques informatives.

Per tal de fer-ho, s’ha pres com a referència l’estat d’esplendor de la vila romana entre els segles IV i V, tot i que es calcula que va estar en funcionament durant gairebé mig mil·lenni. Amb les restes conservades, s’hi detecta una sala per la premsa del vi (torcularium), tres magatzems, l’espai de fermentació (cella vinaria) i una zona exterior porticada que segurament va funcionar com a moll de càrrega.

Segons Campins es tracta de la vil·la romana més gran documentada a nivell comarcal. Tot i que l’ús real es basa en hipòtesis, el grau de coneixement històric sobre la cultura romana permet fer afirmacions clares, com que la masia havia servit per produir i exportar vi. És per això que el projecte contempla la reproducció d’una premsa romana de raïm, de les quals es tenen molt coneixements.

El projecte museogràfic pretén consolidar i restaurar les restes, triar les que restaran visibles i col·locar diferents paviments per poder explicar les parts de la vil·la. Alhora, s’adaptaran camins per poder veure les runes sense malmetre-les i s’hi instal·laran plafons informatius amb l’explicació de les restes arqueològiques visibles, què era una vil·la romana i quin era el procés d’elaboració del vi.

Així mateix, el Museu treballa de la mà de l’àrea de parcs i jardins de l’Ajuntament per tal que es reorganitzin els parterres amb la plantació de vegetació relacionada amb el món romà i amb l’activitat de la vil·la de Can Cabassa. La idea és que l’espai, ubicat a la cruïlla entre el carrer Arnau de Vilanova i d’Ignasi Barranquer, segueixi tenint l’ús de plaça i per això es mantindrà el parc infantil i els enjardinaments que hi ha al voltant de les restes.

Davant la pregunta dels veïns, Campins també ha explicat que la protecció de les restes que hi ha a l’altra banda del carrer Arnau de Vilanova estan protegides perquè estan cobertes. La seva possible museïtzació dependrà de la previsió urbanística de la zona, que per ara està com un interrogant que ha portat el descontent de les entitats veïnals.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article