“Els castells es fan a l’assaig, portar-los a plaça és per celebrar-ho”

Fotos: Jordi Pascual

Els Gausacs viatgen al concurs de castells de Tarragona, que es farà aquest cap de setmana, entre les colles més importants de Catalunya. El símil és tòpic però són els propis castellers santcugatencs els que l’utilitzen davant gent menys entesa: “És com pujar a primera divisió al futbol”. Pujar no és fàcil però tornar a baixar sí, expliquen, així que ser la darrera colla que ha entrat a diumenge –quan competeixen les grans– és un mèrit fruit d’anys de constància.

“Enguany s’ha demostrat la dificultat de mantenir la fita dels castells de 9”, enraona Toni Serra, un dels dos caps de colla, tot indicant que la dificultat no és només arribar-hi, “per exemple els Gausacs n’hem carregat un que no vam poder descarregat per Festa Major”. Es refereix al mateix 3 de 9 amb folre que van aconseguir descarregar un any abans, esdevenint una de les grans fites de la colla, i que el passat juliol els va caure just quan baixava la canalla.

La clau és la constància. Èric Bellmunt, l’altre cap de colla, explica que els Gausacs porten anys de treball dur i de superació constant: “Això fa que aquest any puguem anar diumenge al concurs de castells”. Fan dos assajos setmanals i té clar que és en aquests, en les tardes d’autotestar-se a la sala Canigó, on rau l’èxit: “Els castells es fan a l’assaig, portar-los a plaça és per celebrar-ho”. Així mateix, és en base a aquests assajos, a la dinàmica i les sensacions que podran triar què portar a plaça diumenge vinent.

“Tampoc sabem com reaccionarà la canalla davant de 10.000 persones”, prossegueix Serra, “nens que pujaran dalt del castell, sense sentir els caps de colla enmig de la cridòria de milers de persones animant”. L’actitud, però, no canvia respecte d’altres anys en què han entrat a la competició dissabte: “Considerem que és una actuació gran i ens ho prenem com una segona Festa Major”. Però, tocant de peus a terra, els caps de colla reconeixen que el més normal seria que els Gausacs que dessin els últims en haver estat els darrers en classificar-se entre les 12 colles més grans: “Amb més raó anem a fer el millor que tinguem”.

Més enllà de la competició

Mentre les bones noves no paren d’arribar a una colla que ha mantingut un lleu creixement estable de participants durant els darrers anys i la consolidació enguany compaginant el grau d’implicació que cada gausac pot mantenir amb la voluntat de seguir aconseguint grans fites, l’entitat no s’atura en aquells aspectes paral·lels a la competició. És el cas, per exemple, del concurs literari Gausacs Amunt, del qual ja s’han celebrat quatre edicions.

Enguany la colla ha fet un pas més deixant la competició de banda per fer el primer castell de dones, que van portar a plaça a la Festa Major de Valldoreix. El 3 de 6 que van descarregar a la plaça del Casal de Cultura de la vila és la traducció real d’una aposta de les gausacs per apropar més dones i donar-los més protagonisme a l’entitat. Seguint l’estel d’altres colles com els Castellers de Sants i la Colla Jove de Tarragona, els Castellers de Sant Cugat han incorporat el feminisme a l’entitat, subvertint rols i animant les dones a reenganxar-se als assajos, tal com va explicar la presidenta, Gemma Aristoy, en la presentació de la iniciativa.

“Feia temps que es gestava la idea del castell de dones i enguany ha arribat el momentˮ, explica Bellmunt, “estem contents també perquè així s’aporta gent nova que en un futur ens permetrà fer castells millorsˮ. La colla, diu Serra, treballa en un Pla de Gènere que partirà d’una anàlisi de la situació actual: “Són aspectes socials, de justícia i igualtat que la colla la té posada a l’ADNˮ.

Raül Romeva ben present

Però no tot són bones notícies per als Gausacs. El que segurament és el seu integrant més il·lustre, l’exconseller Raül Romeva, porta més de mig any en presó preventiva en la causa oberta contra l’anterior govern de la Generalitat per l’organització del referèndum sobre la independència de Catalunya de l’1 d’octubre del 2017. La reacció de la colla davant el seu empresonament, mostrant allà on van una pancarta amb el lema “Raül et volem a casaˮ, i davant el context polític ha estat continuada.

“Ja l’any passat els llavors caps de colla Biel Samsó i l’Àlex Castellarnau, van haver de superar les dificultats de cada moment perquè estem compromesos amb la realitat del paísˮ, apunta Serra. Els castellers han renunciat a fer alguns assajos per tal d’acudir a manifestacions i actes reivindicatius. “És una qüestió de responsabilitat, sentit crític, sentit comú, evidència, esperit lliurepensador, actitud davant la injustícia..., en definitiva, és una actitud de la gent, que entén quina és la realitat, , no de la colla pel fet de ser una colla castelleraˮ.

Els seus companys i companyes castellers tenen ben present l’exconseller i és per això que el passat 20 de setembre van acudir a la presó de Lledoners a impartir un taller de castells amb ell, la resta de membres del govern empresonats i el conjunt de reclusos. Allà van poder conèixer de primera mà l’arrelament que Romeva ha aconseguit, amb companys que són molt més que persones amb qui compartir presidi. “És una persona excel·lent en quant a tacte i efusivitat; se’l veu bé però quan surts i es queda allà, veus que tant a gust no deu estarˮ, clou Serra.

Notícies relacionades