Els feminismes seran protagonistes del cicle de pensament ‘Enraonar’

Foto: Jordi Pascual

L’Ajuntament ha iniciat un cicle de pensament sota el nom d’Enraonar, una proposta que pretén aportar una reflexió pública sobre temes centrals de la nostra societat, aproximant-s’hi des de diferents prismes: el filosòfic, el científic, el polític, l’econòmic, el jurídic, el literari i l’artístic. És una aposta que els polítics i coordinadors dels programes que s’hi inclouran li han reconegut al coordinador de projectes singulars culturals de l’Ajuntament i periodista santcugatenc, Xavier Fornells.

Seguint les experiències de taules rodones, debats i altres formats per fomentar la reflexió que s’han impulsat en institucions com el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Enraonar intentarà fomentar reflexions i plantejar-se preguntes sobre la nostra societat en base a temes candents. Per això, el primer cicle, que s’estrena amb un cinefòrum de la pel·lícula París era una dona (el 8 d’octubre als Cinemes Sant Cugat de la mà de l’Ateneu), es dedicarà als feminismes.

Justament, el CCCB, l’ICIP i l’Ateneu ja són entitats col·laboradores d’Enraonar, com també ho serà el Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma i alguns mitjans de comunicació. Això permetrà vincular programes de pensament amb iniciatives d’aquestes institucions, com ara l’exposició sobre feminismes que actualment acull el CCCB.

La revolució feminista i la tensió entre el món acadèmic i l’activisme

Begonya Saez, filòsofa, professora i especialista en filosofia de gènere és la coordinadora de Feminismes, el primer programa d’Enraonar. Segons explica, tot girarà al voltant del concepte de revolució feminista en un context en què “ens preguntem constantment com canviar el mónˮ. Des de la màxima que no hi haurà revolució si no es feminista, el primer cicle tindrà en compte la tensió que hi ha entre el món acadèmic i l’activisme i per això proposarà la trobada entre els dos mons des de l’afecte intentant esbrinar les claus que conformen la revolució.

Saez defensa la mirada transdisciplinar que proposa a Feminismes. Hi faran conferències: Meri Torras, Fina Birulés, Maria Jesús Izquierdo, Carmen Sarasúa, Mary Nash i Mireia Sallarés. Hi haurà tallers de lectura coordinats per ella mateixa. El cicle de cinema de l’Ateneu amb la col·laboració del Servei d’Informació i Atenció a la Dona projectarà París era una dona, Tódalas mulleres que coñezo, Yeses i Cuatreros. Pots consultar el programa complet aquí.

Reivindicació de la raó

La presentació d’Enraonar, feta dimarts a la tarda a Can Quitèria, ha tingut la participació del filòsof, professor i escriptor Daniel Gamper, qui ha fet una reivindicació de la raó com a conversa i, en conseqüència, com a convivència en pla d’igualtat i decidint lliurement a qui parem més atenció, és a dir, a qui li atorguem autoritat. El filòsof defensa que amb aquesta concepció de la raó es pot establir una conversa global per compartir el destí de la humanitat.

D’aquesta manera han celebrat també la posada en marxa del cicle la tinenta d’alcalde de Cultura, Educació, Esport i Joventut, Esther Madrona, i l’alcaldessa, Mireia Ingla, que han defensat la proposta com una forma d’aturar el temps mediàtic i reflexionar. El cicle de l’hivern girarà al voltant de L’estat del món i estarà coordinat per Carme Colomina i Cèlia Cernadas amb la col·laboració del Centre d’Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (CIDOB) i el de la primavera tractarà l’Ètica, drets i deures sota la coordinació de Victòria Camps. A l’estiu no es farà cicle per respectar el Curs d’Estiu de la Universitat Internacional de la Pau, que aporta una mirada similar a la que es busca amb Enraonem.

Notícies relacionades