Els musulmans santcugatencs celebren el Ramadà confinats

per Clara Ontañón

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Abdel Ilah

Per a la població musulmana el Ramadà és un mes sagrat i una de les festes més important. Té una durada d'un més lunar. Enguany ha començat el 23 d'abril i s'allargarà fins al 23 de maig i la celebració està marcada de ple pels efectes de la pandèmia mundial del coronavirus.

A Sant Cugat els creients musulmans s'ha hagut d'adaptar per poder complir els rituals i alhora respectar la normativa del confinament. Des que el dissabte 14 de març es va decretar l'estat d'alarma a l'estat espanyol i, com tots els temples religiosos, la Casa de Cultura Àrab roman tancada. "Aquest any no podem anar a la mesquita ni relacionar-nos amb la família ni amb amics, només ho podem fer a través de les videotrucades", explica el vicepresident del Centre Islàmic del Vallès, Zoubir Mejdoubi. I és que reunir-se amb la família i els amics en el trencament del dejuni (l'iftar) és un dels moments més importants del ritual religiós: "Ara ho fem tot només entre la família i a casa". El president de la Casa de Cultura Àrab, Abdel Ilah explica que així i tot ho viuen "amb la mateixa il·lusió de sempre".

De moment, les entitats islàmiques de Sant Cugat no tenen previst utilitzar les xarxes socials per difondre les seves activitats i pregàries. En canvi resen directament amb la lectura de l'Alcorà en veu alta, que normalment fa el cap de la família.

El Ramadà en confinament està sent més dur per a Mejdoubi: "Fer el dejuni mentre estic tot el dia a casa fa que tingui la sensació que no passa el temps". El mateix opina Abdel Ilah: "La gent prefereix fer el Ramadà treballant perquè d'aquesta manera tens la ment ocupada i no penses a menjar".

Tanmateix, Souad Karmoun, professora de llengua del Centre Islàmic, ofereix un punt de vista diferent i es queixa d'un excés de feina per a les dones: "Normalment durant el mes de Ramadà treballem el doble, però en confinament i tenint els nens a casa és insuportable". Karmoun explica que durant el Ramadà en confinament les mares musulmanes han d'estar tota la nit enfeinades a la cuina i durant el dia pendent dels deures dels seus fills: "Si totes les mares féssim un examen de tercer d'ESO, estic segura que l'aprovaríem". Bromes a part, Karmoun explica que la feina que recau a les dones és massa: "És un gran inconvenient per a les mares migrades que potser són analfabetes, no saben l'idioma o no han estudiat les mateixes assignatures que els seus fills".

Una de les essències del ramadà és la solidaritat i la convivència entre les persones. Les dues entitats santcugatenques han engegat iniciatives per ajudar als més vulnerables en temps de confinament.

Des del Centre Islàmic, ja a mitjans de març, van donar aliments a Càritas, i refrigeris al personal sanitari i als cossos policials. A més, des de l'inici del Ramadà subministra menjar a 28 persones de Sant Cugat que normalment acudeixen a menjadors socials però que l'horari d'obertura no coincideix amb el dejuni: "Cada dia els portem menjar perquè puguin fer l'iftar".
Karmoun explica que les dones del Centre Islàmic s'han organitzat perquè cada setmana una d'elles cuini la sopa tradicional que es pren després de la quarta oració: l'Harira, feta de llegums, carn, especies, dàtils i pa àrab, per després donar-la. A més, el centre els proporciona la compra cada deu dies d'aliments bàsics.

Per la seva banda, des de la Casa de Cultura Àrab també han teixit una xarxa solidària i les famílies que en són sòcies abasteixen a un total de deu persones "molt necessitades" que viuen a la ciutat. "Alguns tenen papers i d'altres no, a la majoria ja els coneixíem perquè venien a la mesquita a trencar el dejuni", explica Ilah. A més, anima a tots als musulmans a donar aliments i almoina.

Totes dues entitats esperen rebre indicacions de les institucions davant del desconfinament tot i que no tenen pressa. "Fins que no sigui completament segur és millor no anar a la mesquita", explica Mejdoubi. Ilah afegeix que han d'estudiar com s'organitzen per complir la normativa d'ocupar un terç de l'espai de la mesquita: "Potser hem de fer torns".

Cada un dels musulmans entrevistats per elCugatenc dedica aquest excepcional ramadà confinat a una cosa diferent:

Zoubir Mejdoubi crida a reflexionar sobre la solidaritat i la unió de totes les persones per combatre la pandèmia: "No importa la classe, el color de pell, la religió que tinguis, hem de ser una sola força per combatre la COVID-19".

Per a Souad Karmoun tot el sobreesforç que està dedicant a l'educació dels seus fills fa que valori més la feina de les mestres: "Estic molt agraïda, em trec el barret". I afegeix que té "moltes ganes de poder tornar a deixar els fills a l'escola i fer vida normal".

Per últim, Abdel Ilah dedica el Eamadà d'enguany a "l'amistat llunyana" perquè: "Quan estàs aïllat trobes més a faltar la gent que t'envolta cada dia i a les persones amb qui normalment celebro el mes sagrat".

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article