Una Festa de Tardor marcada pel context polític

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

A simple vista la festa major petita la ciutat no ha tingut grans canvis respecte a d’altres anys. Potser la mala notícia de la caiguda d’un castell dissabte, que va deixar l’enxaneta ferida, ha estat la desagradable sorpresa més visible. Si bé, la proclamació de la República Catalana i, alhora, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució també han estat presents a la 42a edició de la Festa de Tardor. S’ha vist amb l’anunciada absència de Ciutadans i PSC a la Fira d’Entitats i també amb els cartells de benvinguda a la República que han mostrat les parades dels partits independentistes així com de suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i en contra de l’article 155 que han ornamentat altres parades com la de l’Ateneu.

Jugant amb el centenari de l’arribada del tren que, a dins de la Festa de Tardor també ha tingut els seus propis actes, el manifest d’enguany ha incorporat unes paraules per a la situació política: “Catalunya tampoc pot perdre el tren”. La comissió organitzadora, que tot just ha iniciat un relleu perquè nova gent s’encarregui de l’organització de la de l’any vinent, apel·la al “sentit democràtic” per desencallar “l’atzucac en el qual ens trobem” amb una sortida “democràtica, pacífica, esperançadora i valenta”.

El context polític també s’ha fet palès a les 12 del migdia a la plaça del Rei on el Comitè de Defensa de la República (CDR) ha col·locat simbòlicament la placa de “plaça de l’1 d’octubre”, una reivindicació de canvi de nom que ja ha arribat al consistori i que, segons va dir el govern en la darrera sessió plenària, s’estudiarà al marc de la comissió de nomenclàtor. De moment, però, s’ha fet un canvi simbòlic que ha servit també per donar la benvinguda a la República.

En el manifest que han llegit en l’acte simbòlic expliquen que el nom de la plaça del Rei és un símbol de “la submissió com a poble”. També s’ha fet una crida a la resta del poble de l’Estat per fer caure la monarquia. Per contra, el nom de l’1 d’octubre és per al CDR “el nostre major símbol de dignitat col·lectiva, de decidir que no volíem seguir callades davant d’un Estat antidemocràtic, de mostrar que per un cop guanyaria la raó i no la força”. “Volem una República on hi càpiga tothom, on les persones disposin dels mateixos drets, en què les dones no haguem de partir violències masclistes de cap mena, on totes les persones tinguem una feina digna, on no hi hagi fronteres de la mort, on la solidaritat amb els pobles ens defineixi, que sigui ecològicament sostenible i, en definitiva, que serveixi a tothom sense trepitjar ningú”, han reivindicat.

La proclamació de la República també ha tingut un espai als actes centrals del centenari de l’arribada del tren a la ciutat, als quals ha acudit Josep Rull, per a uns conseller de Territori i Sostenibilitat del govern provisional de la República Catalana i per a d’altres un ciutadà més en haver estat destituït del seu càrrec per l’aplicació de l’article 155. El polític, que ha acudit en categoria de conseller, ha defensat que seguirà treballant des de la “normalitat”, una paraula àmpliament repetida pels partits independentistes però que no ha agradat a Ciutadans que, tot i no haver participat a la Festa de Tardor, lamenta que es facin servir actes socials i l’Ajuntament com a institució al servei d’aquesta República per a ells fallida. També el PP es mostra crític acceptant la crida a l’esperit democràtic però que serveixi per “reconstruir les institucions”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article