FMA i escoles de música: toc d’atenció a l’àrea de Cultura a l’Audiència pública

Foto: Jordi Pascual

El torn obert a la ciutadania corresponent al mes d’abril ha tingut una doble crítica a la vessant cultural de l’Ajuntament. D’una banda, l’Aula de So i l’escola Fusió han demanat una revisió de la feina que fa el consistori en matèria musical i en relació amb les entitats i empreses que s’hi dediquen. D’altra, la Festa Major Alternativa (FMA) i la Cúpula del Tro ha acudit a la sala de plens per preguntar per què encara no se’ls ha comunicat la ubicació de la festa.

En primer lloc, les dues entitats musicals han acusat l’Ajuntament de fer “competència deslleial” en bonificar els preus de l’Escola de Música i, en conseqüència, deixar-los per sota que els dels seus centres tot i que de partida són més elevats. Totes dues escoles demanen poder participar activament en els programes musicals vinculats als centres educatius que es promouen des del Patronat d’Educació, revisar l’ajut econòmic que els atorga el consistori i tenir la gratuïtat en l’ús del Teatre-Auditori com a mínim un cop a l’any.

En un escrit pactat per totes dues entitats, han instat el govern a fer-los un cop de mà en la publicitat dels seus actes i a iniciar una revisió de la subvenció anual per avançar cap a un model de concertació amb la voluntat, diuen, que l’oferta musical pública i privada vagin de la mà. Si no arriben a cap acord, adverteixen, els centres privats no podran assumir la diferència respecte al preu públic bonificat i segurament es veurien forçats a tancar.

La regidora d’Educació, Esther Salat, ha negat que l’Escola de Música faci competència deslleial perquè “és un servei públic”. Diu que ja s’atorga una subvenció anual de 50.000 euros entre els dos centres i que s’inclou una bonificació en l’ús del Teatre-Auditori. La política considera que ja es fan polítiques de protecció d’aquestes iniciatives privades sense ànim de lucre i accepta que es pot anar més enllà, una feina que segurament haurà d’assumir el futur govern.

En segon lloc, l’assemblea de la FMA critica que encara no sap la ubicació de la festa i tem que el retard es deu a les desavinences del govern amb la proposta política que suposa l’espai. L’alcaldessa, Carmela Fortuny, i la regidora de Cultura, Sílvia Solanellas, però, s’han mostrat sorpreses per la consideració de la FMA com un projecte polític. “La Festa Major és per a tothom”, ha reivindicat l’alcaldessa.

Segons Solanellas, encara no s’ha dit la ubicació ja que tot just analitzen els criteris tècnics i les queixes veïnals per proposar un emplaçament. Inicialment ha anunciat que no tindran emplaçament definitiu fins passades les eleccions municipals del mes vinent tot i que posteriorment Fortuny els ha assegurat que anunciaran la ubicació tant d’hora com puguin. Mentrestant, segons la regidora de Cultura, s’estudia més d’un emplaçament perquè la FMA es pugui celebrar.

Els representants de la FMA a l’Audiència pública han preguntat per què això no afecta a tots els espais de la Festa Major i Solanellas els ha respost dient que hi ha dues iniciatives afectades, la seva i la de l’Associació Multicultural, perquè són les que han rebut més queixes dels veïns –cridant a compaginar festa i descans– i que més problemes d’ubicació han tingut durant els anys precedents.

Notícies relacionades