Gall d’Honor a Encarna Adelantado o l’homenatge als personatges secundaris

Foto: Jordi Pascual

Per segon any consecutiu la primera representació de Pedra i Sang, la destinada a la premsa i autoritats abans de l’arribada dels espectadors que han fet el Camí de Justícia, ha tingut l’entrega del Gall d’Honor, un reconeixement que posa en valor la tasca en favor de les arts escèniques a Sant Cugat. Encarna Adelantado, aquella actriu que cada any es posa un colador al cap per interpretar una de les dones del cor del poble en l’escena més reconeguda del personatge, ha estat la guardonada.

Però el reconeixement no és –només– per la seva implicació des dels inicis de Pedra i Sang ara fa 20 anys amb participació en un total de 150 funcions. També ho és per la seva trajectòria teatral, una carrera que va començar amb 55 anys a Teatre Espiral de Valldoreix i que ha seguit també de la mà dels Amics de Pedra i Sang tant a la representació de Nadal com a les Lectures a la Fresca.

En aquest sentit, la presidenta de l’entitat i directora de l’obra, Dolors Vilarassau, ha posat en valor la interpretació que va fer a La casa de Bernarda Alba l’estiu passat. Així que el segon Gall d’Honor ha esdevingut una forma de posar en valor la valentia que suposa decidir pujar a un escenari als 55 anys, superant el què diran i, sobretot, implicant-se des de llavors.

Segons Vilarassau, el guardó també és un reconeixement als personatges secundaris que esdevenen imprescindibles en moltes obres. Una bona mostra és la mateixa Pedra i Sang, on Adelantado fa d’una de les tres dones principals del cor del poble que acompanyen 20 altres actors i actrius de totes les edats per representar el sentir popular que esdevé un personatge per ell sol.

Un cop passades les dues primeres representacions de Pedra i Sang, l’obra tragicòmica musical que representa l’assassinat de l’abat Biure al Monestir durant la missa del fall del 1350, les funcions seguiran del 25 al 28 de desembre. Ja s’han exhaurit les entrades de totes les funcions excepte la del 28 a les 21:30h. Com cada any, hi ha dues escenes que s’adapten per incorporar temes d’actualitat, aquesta vegada amb impostos i educació en clau local i medi ambient i extrema dreta en general, entre d’altres.

Notícies relacionades