Josep Amorós recull 75 relats breus al seu nou llibre

Foto: Jordi Pascual

Dir-li Cròniques de Macondo és, en primera instància, un homenatge a García Márquez, això està clar. Però en el cas del darrer llibre de l’escriptor santcugatenc Josep Amorós també és un reconeixement al mitjà on ha publicat els 75 relats breus que recull l’obra. Amorós publica setmanalment relats a la secció homònima de la revista setmanal TOT Sant Cugat, que ara ha optat per recopilar-los en un llibre.

És per això que la presentació del llibre, celebrada dijous a la tarda al Cafè Auditori ha estat organitzada pel mitjà de comunicació, que ha rebut els elogis de l’autor per permetre-li l’oportunitat de tenir un espai d’expressió. Amorós recorda que la idea va néixer quan va veure que el també santcugatenc Xavier Bosch publicava relats diaris a l’Ara i li va proposar al llavors director del TOT, Josep Maria Vallès –que n’ha escrit el pròleg–, fer una cosa similar a la publicació total.

En uns relats que tenen el repte de no superar els 1.400 caràcters intenta fer una descripció de paisatges físics i emocionals on apareixen personatges, en la majoria dels casos amb una reivindicació santcugatenca, “una ciutat que encara conserva aquests punt de pobleˮ. I l’autor ho fa, reivindica, intentant aproximar-se al realisme màgic de Gabo i sota la influència de Cortázar i Monzó.

L’autor reivindica que en el moment que un relat surt publicat passa a ser propietat del lector, que passa a fer-ne la seva interpretació en base a la seva vivència personal. Això fa que tot i reivindicar personatges i històries santcugatenques, hi hagi mirades diverses sobre els relats. Durant la presentació també han reflexionat sobre la presència de personatges femenins i la creació d’històries completes emprant poques paraules.

La presentació de Cròniques de Macondo també ha estat l’oportunitat per reivindicar Selfies, tigres i miralls, el llibre que Amorós va publicar l’any passat i que suposava el seu primer llibre en solitari. Un llibre on, va dir a elCugatenc, barreja la tecnologia, les generacions i la música com a elements comuns als relats. Mentrestant, Amorós segueix publicant al TOT, on ja ha arribat a 100 relats.

Notícies relacionades