La Festa de Tardor asseurà actors privats, públics i col·lectius socials per parlar d’exclusió residencial

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Després d’una edició dedicada al centenari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat, la Festa de Tardor, que se celebrarà el cap de setmana del 27 i 28 d’octubre recupera l’esperit més crític sota el lema Construïm un Sant Cugat que no ens expulsi. La crisi habitacional esdevé així el centre de la 43a edició en una aposta que supera amb escreix el lema. Al programa d’activitats la comissió organitzadora parla directament d’una bombolla que s’ha tornat a inflar i es fa referència a la realitat local amb referència a l’expulsió i els desnonaments amb una aposta trencadora cap a la solidaritat i la justícia social.

Un dels plats forts la programació és la celebració el proper 24 d’octubre a dos quarts de vuit de la tarda al casal de Torreblanca d’un debat sobre el model de ciutat i habitatge al qual acudiran representants d’una immobiliària, de Promusa (empresa pública municipal d’habitatge) i de diversos col·lectius que denuncien la situació de l’habitatge a la ciutat com són el Sindicat de Llogaters, Clau Mestre i la comissió d’habitatge de la Xarxa local d’Economia Solidària (XES). “És el primer cop que a Sant Cugat s’ajunten en una mateixa taula representants del sector privat, públic i de movimentsˮ, reivindica Joan Cortadellas, membre de la comissió organitzadora.

A més, la reivindicació en clau d’accés a l’habitatge també serà present en el manifest, enguany reconvertit en una mena de pregó realitzat per una entitat convidada. Tenint en compte el fil conductor de la Festa de Tardor d’enguany, les entitats que han participat en el procés de definició de la festivitat han decidit que sigui el Sindicat de Llogaters l’encarregat de fer el tret de sortida simbòlic. Fa menys d’un any i mig que el col·lectiu es va començar a constituir i probablement ja és avui dia l’entitat que més ha denunciar la bombolla del lloguer a la ciutat.

Joan Cortadellas, un altre dels membres de la comissió organitzadora, reivindica, però, que la Festa de Tardor va molt més enllà de la crítica a la situació actual sinó que planteja l’assumpte en positiu, és a dir, la capacitat de la ciutadania d’incidir en el model de ciutat per aconseguir una ciutat inclusiva que no forci ningú a marxar de casa. Pretenen fer, per tant, una proposta de futur més que una crítica o lament a la situació actual i les accions precedents que ens han portat on som.

Aquesta és la primera Festa de Tardor que organitza el nou equip impulsor després que l’edició de l’any anterior servís de traspàs entre els anteriors encarregats, amb qui van treballar conjuntament abans de prendre les regnes. El nou funcionament, expliquen Cortadellas i Ricart, s’ha basat en el treball conjunt de moltes entitats a través d’un sistema participatiu i assembleari amb la voluntat que el 27 i 28 fos més que un seguit d’activitats i una mostra de col·lectius.

El seu repte, diuen, és aconseguir que cada vegada més entitats participin del grup motor i, alhora, que proposin més activitats al marge de la mostra d’entitats. També es comprometen a avançar la data d’anunci de la temàtica perquè alguns col·lectius com agrupacions teatrals puguin preparar accions específiques. Aquest any es mostren especialment satisfets per la distribució de les activitats de cultura tradicional, per evitar que aquestes quedin separades de la resta de la celebració.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article