La FMA es reivindica com espai de contrapoder en el seu 10è aniversari

Foto: Jordi Pascual

Arriba la Festa Major i amb ella la desena edició de la Festa Major Alternativa (FMA), l’espai autoorganitzat de forma assembleària que pretén ser una alternativa al model d’oci plantejat per la festa oficial. Del 28 al 30 de juny ompliran el parc de l'escalèxtric –ubicació atorgada per tercer any consecutiu– amb una programació que creix respecte a edicions anteriors i amb la mateixa voluntat reivindicativa de sempre. Enguany el Comitè de Defensa de la República (CDR), el Comitè local de la Vaga Feminista i el Sindicat de Llogateres seran els encarregats de fer el pregó que dóna inici simbòlic a la FMA, el 28 de juny a les vuit del vespre.

En la desena edició també fan memòria del 10 anys de visibilització de lluites, reivindicant-se com un espai de contrapoder i evidenciant les mancances i contradiccions del model de ciutat smart city. Sota el lema 10 anys lluitant contra l’absurd, recorden algunes de les problemàtiques que han denunciat, com l'habitatge, la corrupció, l'excés de càmeres de videovigilància, les polítiques del model de ciutat dormitori, la manca d’espais per a les entitats, la nul·la alternativa d'oci existent i la presència de publicitat masclista a l'espai públic. Han iniciat una campanya via xarxes en què denuncien algunes de les dinàmiques del model santcugatenc actual.

Com a principal novetat, la FMA d’enguany disposarà d’un espai de petit format, l’anomenada Cúpula del tro, a la zona on durant el dia es faran activitats familiars. Pretén ser un espai amb gestió comunitària del so, és a dir, que trenqui la relació artistes-públic clàssica que, al seu parer, converteix el públic en clients. “El públic també n’és organitzador”, han defensat en roda de premsa Anna Sala i Clàudia Pla-Narbona, membres de l’assemblea organitzadora. El repte, diuen, és afrontar aquest creixement sense perdre el paper d’autoorganització i crítica social que juga la FMA.

Per a l’assemblea és tant important el què com el com, és a dir, que el missatge que volen transmetre vagi de la mà de la pràctica. És per això que van ser pioners en la implementació d’un protocol contra les agressions masclistes que, diuen, no només ha d’emprar el públic sinó també a l’organització i els i les artistes. “Hi ha un procés previ d’elaboració que és determinant”, expliquen en referència a la possible implementació d’un pla similar per part de l’Ajuntament per a la resta de la Festa Major, “qüestionem el model generalitzat de protocol de l’administració perquè no contempla l’autodefensa feminista i creu que amb posar el telèfon de la policia hi ha prou”. De moment el consistori encara elabora el seu propi protocol i al programa ha incorporat la campanya Només el sí és sí amb el telèfon contra la violència masclista (900 900 120).

La visió de gènere, a més, creua la frontera de les agressions per buscar la paritat també sobre l’escenari. Enguany es tornen a quedar fragant l’equitat total ja que del conjunt d’artistes que pujaran a l’escenari un 47% seran dones. Defensen, a més, l’aposta per grups locals i un model de cultura popular; també un oci que arribi a totes les franges d’edat amb el corresponent espai familiar. “Més enllà dels concerts, hi trobareu activitats de tot tipus; des d’activitats familiars i tallers diversos a vermuts musicals i àpats populars, passant per la consolidació del karaoke amb banda, la batalla de penyes, el concurs de truites o la tarda de cultura urbana i concurs de graffiti, entre d’altres”, expliquen.

D’entre totes les apostes, destaquen la nova Cúpula del tro i el showcase amb els artistes de hip hop Bittah, Elgio, Esegé i Niñas Perdidas que es farà el divendres a la nit en defensa de la llibertat d’expressió. Coincidirà amb un sopar a càrrec del CDR i concerts de Mari Popes, Machete En Boca, Zapato y Cordón i Dj Partisana. La de la llibertat d’expressió és, com la resta de temes que ha posat sobre la taula la FMA, una reividicació que van evolucionant, adaptant-se a la realitat i context polític. “Hi ha hagut avenços en molts sentits”, defensen en quant al reguitzell d’assumptes tractats per la festa durant aquesta dècada de vida.

Queixes dels veïns i debat sobre els espais

És el tercer any consecutiu que la FMA és enviada al parc de l'escalèxtric, un espai que, defensen els organitzadors, no té cap inconvenient. Si bé, demanen a l’Ajuntament que els avisi de la ubicació amb més antelació ja que això permetria treballar amb més seguretat la programació durant els mesos previs. Alhora, reconeixes que hi ha places “més còmodes”, com ja van dir l’any en què els van enviar a la rambla del Celler, ja que l’espai adjudicat està travessat per carrers.

Com l’any passat, diversos veïns de la zona han mostrat la seva preocupació per tenir la FMA al tocar de casa, lamentant les molèsties de soroll que els pugui ocasionar. Ciutadans els ha pres el fil i, via comunicat, ha demanat al consistori que la ubicació per a la festa alternativa sigui itinerant. “L’equip de govern ha creat falses expectatives als veïns de la Rambla del Celler, ja que sempre havia anunciat que la Festa Major Alternativa seria itinerant i un any més, no ho és”, explica Segio Blázquez, regidor dels taronja.

L’assemblea de la FMA, però, demana comprensió ja que es tracta de tres dies de Festa Major en què moltes altres places de la ciutat s’omplen d’activitats que poden causar molèsties als veïns. “Sembla que sempre es fa cas als mateixos veïns”, lamenten, “a més, sempre ataquen amb més força a la FMA quan hi ha moltes places de la ciutat afectades”. Davant les crítiques, defensen que han volgut crear un model d’oci còmode per a tothom.

Notícies relacionades