Publicitat

La tradició del pessebrisme, de l’interior de les cases a les finestres

Fotos: Clara Ontañón

Reportatge patrocinat per l'Ajuntament de Sant Cugat.

Des que els seus fills són petits, els santcugatencs Manel Sánchez i la seva dona, Conchita, gairebé dos mesos abans de Nadal ja comencen a preparar el pessebre. Enguany han decidit que el naixement sigui durant una tempesta i que l’aigua de la pluja caigui per una cascada al costat de la cova on s’aixopluguen la Verge Maria, Sant Josep i el Nen Jesús.

D’altra banda, el president de l’Agrupació Pessebrista de Sant Cugat, constituïda aquest mes, Andreu Campos, explica a elCugatenc que ja fa més de 40 Nadals seguits que exposa el seu pessebre a la finestra de casa a la plaça de Barcelona.

El pessebrisme és una tradició força a arrelada al país. Segons el cristianisme té origen a Itàlia, al poble Greccio, on fa gairebé 800 anys Sant Francesc d’Assís va muntar el primer naixement. A Catalunya actualment existeixen 61 associacions pessebristes i una Federació Catalana de Pessebristes que s’encarrega de mantenir viva la tradició.

Campos diu que abans dels anys 60 a Sant Cugat les famílies reservaven el naixement a l’interior de cada casa. Així i tot, cada Nadal la gent anava a veure el pessebre d’una de les cases pairals més emblemàtiques de Sant Cugat. “Recordo que la meva mare deia que el pessebre més gran era el de la Casa Can Quitèria. El tenien a l’entrada i durant el nadal la deixaven oberta perquè la gent el pogués veure”.

L’any 1986, de la mà de l’Ateneu, es va organitzar el primer concurs de pessebres a Sant Cugat. Al mateix temps, tal com explica Campos “el veïnat havia traslladat el naixement del menjador a la finestra per així exposar-lo”. El concurs, que inicialment tenia dues categories –popular i artístic– va deixar de convocar-se l’any 1997 per raons desconegudes.

Malgrat tot, en algunes de les cases pairals de la ciutat la tradició va perdurar. Fins a arribar al 2013, quan l’Ateneu, amb la iniciativa de Toni Ramon i de Sánchez, que ja formava part de la junta, van contactar amb Campos i li van proposar reprendre el certamen. “En el moment en què vaig proposar-ho ens vam il·lusionar tots”, recorda Sánchez.

“De seguida ens vam posar a treballar-hi i des del primer any va ser un èxit total”, afirma Sánchez. Actualment el concurs té quatre categories: innovació, col·lectius, artístic i popular i està obert a tothom. No totes les cases que fan pessebre en la finestra participen en el concurs i per això l’Ateneu dissenya un tríptic amb un mapa assenyalant tots els naixements que es poden veure a la ciutat. A més, organitzen rutes musicals pels pessebres en finestra del centre de la ciutat.

“Any rere any les famílies s’han anat sumant fins a enguany que són 33 finestres”, declara Campos, “per això hem decidit crear l’Agrupació de Pessebristes per animar a la població i ajudar a aquells que no se’n surtin muntant naixements”. Una altra de les funcions de l’Agrupació és descobrir “pessebres amagats”, confessa Campos, “l’altre dia vaig veure un en un pis que em va tallar la respiració, era impressionant”. L’objectiu és poder mostrar-los l’Ateneu. “Em sento l’arqueòleg de Sant Cugat en pessebres”, diu.

Sánchez creu que potenciar la construcció de naixements fa que “que el Nadal no sigui només consumir, que també sigui participar, que les famílies estiguin unides”. Per a ell el pessebrisme també és una forma “d’aixecar el país”.

Notícies relacionades