La Unió tornarà a la seu i demana un informe extern sobre la viabilitat del Consorci

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

Després de dos anys d’aturada, el consell general del Consorci entre la Unió Santcugatenca i l’Ajuntament es va tornar a reunir el dimecres passat amb una notícia sobre la taula: L’entitat tornarà a la seu. Així ho va anunciar al Twitter l’alcaldessa, Mireia Ingla, poc després d’acabar la reunió i dient que es treballa perquè el retorn sigui “el més aviat possible”.

El president de l’entitat, David Pujol, matisa aquesta afirmació: “He demanat a la secretària si hi ha algun impediment legal perquè tornem de manera immediata mentre ens posem d’acord amb tots els altres termes. La secretària no ha contestat i l’alcaldessa ha celebrat que jo digui això. Però això és el que volem tots. El que no volem és tornar amb la coacció de dissoldre el consorci”.

Pujol explica, a més, que segueixen convençuts que el Consorci continua sent la millor solució per a l’entitat tot i que el govern hagi iniciat els tràmits per a la dissolució i, en conseqüència, hagi forçat els òrgans del Consorci a treballar per la liquidació. “Hem demanat un informe jurídic extern i independent per definir si el consorci és viable o no i si és la millor fórmula jurídica per resoldre el problema que ens ocupa”, apunta.

L’entitat, però, té clar que tornar a casa és una prioritat. Per això, mentre es mantenen les negociacions sobre com avançar d’ara endavant pel que fa a la forma jurídica, la possibilitat de constituir una propietat horitzontal –i definir els percentatges de propietat– i com assumir la gestió cultural de l’equipament, Pujol ha demanat el retorn immediat: “Volem tornar ja i no entenem per què no s’ha fet encara. Sigui quin sigui l’acord de negociació, totes les parts estem d’acord que la Unió tornarà a l’edifici nou”.

En aquest sentit, el president de l’entitat diu que s’ha d’arribar a un acord que duri en el temps i que “sigui bo per a la ciutat, per a l’Ajuntament i per a la Unió”. Explica que la seva intervenció inicial ha estat especialment dura per l’incompliment dels estatuts del Consorci per no haver fet reunions del Consell General ni dels altres òrgans previstos durant dos anys, elements apuntats pels informes de la secretaria i la intervenció que han estat els detonants per a la dissolució del Consorci iniciada pel govern: “Seguim demanant explicacions de per què el Consorci s’ha gestionat tan malament”.

Arran de la reunió del consell general, la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, explica que hores d’ara no hi ha cap impediment legal perquè l’entitat torni a la seu: “Ara l’edifici sí està acabat i hem de treballar per fer el retorn, que esperem començar al gener”. Davant la petició d’un informe extern, la tinenta d’alcaldia diu que no s’ha pres el compromís de realitzar cap de les propostes perquè encara s’han d’estudiar.

“Al consell general no va haver cap votació sinó una exposició dels fets de tot el que ha passat durant els darrers dos anys”, apunta Madrona, que desvincula la dissolució del Consorci del retorn de la Unió a la seva seu, “les dues parts treballem en la dissolució i la recerca d’una nova fórmula”. La tinenta d’alcaldia assegura que ja s’ha instat aquesta dissolució tot i que encara no s’ha fet efectiva.

L’origen i el final del Consorci

Tal com va explicar elCugatenc en un article a fons sobre aquest afer, el Consorci entre la Unió i l’Ajuntament va començar a néixer al 2013, després d’anys de buscar una solució davant dels problemes econòmics de l’entitat. Al novembre d’aquell any es va crear un conveni que posava les bases del futur Consorci, que es va aprovar al 2015, quan ja havien començat els tràmits per a les obres a la seu. Un dels problemes apuntats per la secretaria municipal és que l’aprovació definitiva del Consorci mai es va publicar a cap butlletí oficial.

Tot i això, el consell general es va reunir al maig del 2017 en la sessió constitutiva i per segona i darrera vegada al gener del 2019. Al mig, a l’octubre del 2017, es va fer l’única reunió del consell executiu. Malgrat avançar en les obres i altres tràmits, com la redacció del projecte d’escenotècnia per al teatre, cap dels dos consells es va tornar a reunir. Tampoc es van fer els pressupostos anuals estipulats als estatuts.

Totes aquestes mancances van fer que al març el govern va fer una primera comunicació de la inviabilitat del Consorci, que es va confirmar amb els informes de la intervenció i la secretaria al juny i agost, que van ser facilitats a l’entitat al setembre. Arran d’aquests informes, el govern va iniciar la dissolució del consorci, una decisió anunciada a l’octubre per la junta de l’entitat, que criticava que no havien pogut consultar aquesta mesura als socis per les restriccions sanitàries. El govern proposa la propietat horitzontal com a resposta ja que apunta que mantenir el Consorci o fer-ne un de nou és inviable per la desigualtat entre les parts.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article