L’any Ferrater uneix les entitats, els ajuntaments de Reus i Sant Cugat i la Institució de les Lletres Catalanes

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lali Puig

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb motiu del centenari del seu naixement i del cinquantenari del seu suïcidi, Catalunya celebra aquest 2022 l’any Ferrater amb l’objectiu de visibilitzar l’obra de intel·lectual en totes les seves facetes, incloent la pedagògica, lingüística i poètica. L’any acull desenes d’activitats, i més que s’hi aniran afegint, organitzades per la Institució de les Lletres Catalanes, els ajuntaments de Reus i Sant Cugat –municipis on va néixer i es va treure la vida, respectivament– i de moltes entitats com les santcugatenques Associació Gabriel Ferrater, l’Ateneu, la Galeria Canals, FirArt i l’Orquestra Simfònica.

La celebració s’inaugurarà el proper 22 de febrer amb l’acte institucional d’obertura que se celebrarà a Reus. Serà un acte que inclourà projeccions audiovisuals de material d’arxiu i inèdit, la lectura de textos i la interpretació musical de poemes. L’acte de cloenda serà el 22 de novembre al Teatre-Auditori de Sant Cugat. Entre els actes destacats hi ha el Dia Mundial de la Poesia (21 de març) al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que enguany tindrà Ferrater com a protagonista amb la traducció d’un dels seus poemes a 22 llengües.

“Tenim la tasca de fer de canalitzador, paraigües i d’altaveu”, ha explicat Jordi Cornudella, comissari de l’any i marmessor de l’obra de Ferrater, “no volem difondre una idea preconcebuda sinó fer d’altaveu perquè totes les percepcions sobre la seva obra i la seva figura tinguin possibilitat de tenir ressò”. El comissari ha posat en valor que una part de les actuacions previstes van dirigides a les biblioteques –amb una exposició itinerant– i les escoles.

En clau local es preveuen prop d’una vintena d’activitats com un espai poètic, un grup de lectura i les tertúlies literàries promogudes per l’associació ciutadana, diverses activitats organitzades per la Galeria Canals, una ruta literària (i autoguia), la col·locació d’una placa commemorativa de l’artista Pep Codó, el concert de Sant Jordi i un homenatge en el marc del Festival BarnaSants, entre d’altres.

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha avançat que el Festival Nacional de Poesia d’engany i la propera edició del cicle Enraonar tindran una mirada especialment ferreteriana.. També ha recordat que es manté el Premi de Poesia Gabriel Ferrater (amb les inscripcions obertes fins el 31 de gener) i que aquest 2022 s’entregarà per primera vegada el premi d’assaig jove Pensar més en homenatge a Ferrater. “Sant Cugat és molt més que la ciutat on va decidir treure’s la vida, també és on va viure amb la nostra estimada Marta Pessarrodona, on va ser professor a la universitat i un gurú d’un moment acadèmic i intel·lectual”, ha defensat Madrona.

Izaskun Arretxe, presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, posa en valor la unió de les administracions i les entitats per impulsar l’any Ferrater, que, diu, ha de servir per posar en valor la seva obra i anar més enllà de les efemèrides del seu naixement i suïcidi. Haver creat un comissariat, defensa, és la forma de garantir el treball conjunt. La mateixa mirada té Daniel Recasens, regidor d’Educació, Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, que ha defensat que ja durant els anys precedents el seu consistori i entitats reusenques han treballat per visibilitzar i posar en valor l’obra de Ferrater.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article