Les aventures dels personatges d’Ibáñez arriben al Museu del Còmic de Sant Cugat

Foto: Clara Ontañón

El Museu del Còmic inaugura aquest dimecres la mostra Monos de: Ibáñez un homenatge a l’autor de Mortadelo y Filemón, Francisco Ibáñez. És la primera exposició que ofereix el museu, que va obrir el passat juliol. Es tracta d’un recorregut cronològic de la trajectòria artística d’Ibáñez amb 26 originals i 150 peces, entre les quals es troben les sèries més famoses, com exemplars de Rompetechos i peces úniques i desconegudes, com la primera vinyeta que va dibuixar l’any 1952. Monos de: Ibáñez romandrà oberta fins al 12 gener de 2020.

El divulgador del món del còmic i comissari de l’exposició, Antoni Giral, ha definit l’exposició com a “modesta però ambiciosa”. Giral ha reconegut que “no ha sigut fàcil” seleccionar les obres i resumir la biografia d’Ibáñez. També ha afegit que “han tingut problemes d’espai” a l’hora d’encabir les peces a la sala del museu. De les obres que s’exposen hi ha 12 originals cedits pel mateix autor.

Exemplars de 13, Rue del Percebe i de Botones Sacarino deixen entreveure l’evolució de l’autor en el dibuix. En les primeres etapes s’inspira d’altres il·lustradors catalans, com Emili Boix, fins que acaba creant un estil propi i uns personatges que, segons Giral, “gairebé sembla que siguin de tres dimensions, com si fossin dibuixos animats”.

A la mostra també estan exposades publicacions de Rompetechos, de l’editorial Bruguera, que el mateix Ibáñez ha declarat que “és el meu personatge preferit per la semblança que té amb l’autor”. A més ha afegit que “és un sol protagonista, no una parella, un gran avantatge que fa que dibuixes les pàgines en un moment”.

Giral ha fet èmfasi en la capacitat d’Ibáñez d’adaptar-se al pas del temps i “ser sempre políticament incorrecte”. D’altra banda, el propietari del Museu del Còmic, Jose Luis Villanueva, afirma que han dedicat la primera exposició a Ibáñez perquè “és el número u, no hi ha cap altre autor amb seguidors de tres generacions diferents”.

El museu planeja una segona exposició temporal dedicada a les dones dibuixants que segons Villanueva “hi ha moltes però han estat tapades pels seus col·legues homes”. Així i tot, el propietari de l’equipament espera una bona acollida del públic i poder obtenir una subvenció pública que doni continuïtat a les exposicions temporals

Notícies relacionades