Les escoles d'art, música i dansa s'uneixen per demanar mesures a l’Ajuntament i fer front a la crisi derivada de la COVID-19

Foto: Clàudia Bell

Primer dia de Fase 1 de desconfinament, gent a les terrasses i al carrer, dia de retrobaments i de començar a posar una mica les coses a lloc. En aquest context les escoles d’art música i dansa de Sant Cugat han escenificat la seva unió per fer front a la crisi que es deriva de la COVID-19 i han demanat mesures de suport a l’Ajuntament de Sant Cugat: “Volem que se’ns escolti” ha afirmat Maria Fàbrega, de Pou d’Art. 

El confinament per la COVID-19 ha suposat una reducció de les activitats de cultura i, malgrat que algunes escoles han pogut mantenir cert seguiment mitjançant videotrucades, hi ha moltes activitats, com la dansa, que requereixen presència i contacte humà. Per tant, moltes escoles d’art, música i dansa han vist reduïda el seu alumant i grups de treball, fet que implica una disminució de quotes que fa perillar la tornada a l’activitat habitual.

Arabesc, Aula de so, ARtCO, Can Ninot, Centre de dansa Laure Esteve, Color Dansa Carol Morgado, Color it, Dance Works, dTerra, Escola Fusió Música i Dansa, Escola Sant Cugat, Escoles de música Jordi Ricomà, Esfera d’Art, General Giap, Gymel, l’Acadèmia, La Tacones,La Vora, Pou d’Art, Sant Cugat Dance Academy, Taller d’Art l’Obrador, Tallers de teatre Sílvia Servan, Vadepatch i  Viviana Hounie estudi de dansa, aquestes són les escoles que s’han unit per fer demandes conjuntes, ja que aglutinen uns 3.050 alumnes i un total  de 178 professionals. 

El que preocupa aquestes 24 escoles i entitats és la tornada als centres, que requereix de mesures de seguretat i d’espais amplis de treball dels quals no totes poden disposar. És per aquest motiu que han fet arribar a l’Ajuntament un manifest demanant-los mesures concretes per ajudar-les a encarar la tornada als centres: “Hem decidit ajuntar-nos per fer un manifest [..] perquè creiem que representem a una part molt important de la ciutat i creiem que junts farem més força”, ha conclòs Maria Fàbrega. 

Algunes de les mesures que han recollit i ha exposat Marta Uixant, de Tallers de Teatre Sílvia Servan, han estat les següents:

- Certificat de garantia per poder obrir el centre. Demanen un document que acrediti que els centres estan en condicions de dur a terme les activitats i “que no és exigible cap responsabilitat per infeccions relacionades amb laCOVID-19”.En aquest sentit demanen que l’Ajuntament subministri material de desinfecció i protecció. 

- Beques. Els centres demanen “poder oferir als alumnes a qui les seves famílies s’han vist afectades econòmicament per la crisi del Covid 19”.  

- Ajudes estructurals. Com s’ha  esmentat anteriorment, s’han perdut alumnes i quotes que afecten econòmicament els centres. Per tant demanen “ajuts a fons perdut per a fer possible la represa de les activitats així com per a compensar les pèrdues derivades d’aquesta situació”.

- Pla de suport. En el manifest es demana incentivar una “ xarxa de ciutat, uns incentius pel desenvolupament cultural, exempció de taxes, facilitació d’infraestructures municipals, possibilitat de realitzar activitats a l’espai públic…”

Les 24 escoles i centres, doncs, fan una crida a la cooperació i d’ajuda a la cultura ja que consideren que “Una ciutat sense art ni cultura és una ciutat morta sense capacitat d’imaginar o crear futur”.

Notícies relacionades