Montserrat Obiols, la transmissora de llengües en ple franquisme i primera dona alcaldable, ja és filla predilecta

Foto: Localpres

Tots els grups municipals han donat suport al nomenament de Montserrat Obiols com a filla predilecta de Sant Cugat en una sessió plenària celebrada dimecres al matí. La guardonada ha agraït el reconeixement tot recordant com va néixer el Centre d’Estudis de Llengües –ara Sprint Idiomes–, un dels motius pels quals ha rebut aquest reconeixement. Diu que va ser una iniciativa del seu marit, holandès de naixement.

A més, també ha recordat la seva implicació en el moviment escolta, un element clau per interessar-se pels idiomes. Segons explica, en un viatge a Europa per a una trobada amb joves d’arreu del continent va poder trencar amb la rigidesa del franquisme. A l’acadèmia va poder traslladar aquest esperit fomentant la participació més enllà de l’aprenentatge.

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha reconegut la mirada visionària de la creació del Centre d’Estudis de Llengües ara fa 45 anys, aconseguint esdevenir el centre de referència a la ciutat. També li ha reconegut la implicació en la desapareguda entitat Amics de Sant Cugat i ha cridat a valorar la feina feta per moltes dones importants per a la ciutat.

Una de les fites d’Obiols va ser esdevenir la primera dona alcaldable de Sant Cugat per part d’ERC, un reconeixement que li han fet diverses regidories –especialment les dones, tot dient-li que va obrir el camí– i, especialment, Mireia Ingla, portaveu del grup republicà. Per a ella, la ja filla predilecta de la ciutat va fer el pas d’entrar en política en un context clarament masclista.

Representants dels grups municipals també li han reconegut la seva implicació en activitats com els concerts de Sant Jordi i la fira de Sant Ponç amb la seva voluntat de ser útil per a la societat. Han posat en valor el valor emprenedor en ple franquisme i l’espai d’obertura que significava una acadèmia com la seva en aquells temps. En un futur es farà un acte de reconeixement més enllà del tràmit burocràtic aprovat al Ple de dimecres.

Notícies relacionades