Neix l’Agrupació de Pessebristes, que col·laborarà amb l’Ateneu per mantenir el concurs

Foto: Jordi Pascual

Sis anys després que l’Ateneu recuperés el concurs de pessebres i animés la ciutadania a visitar els betlems exposats a les finestres de les cases del centre de la ciutat, unes 20 persones han constituït l’Agrupació de Pessebristes de Sant Cugat. Andreu Campos, que en serà el president, explica que l’objectiu d’aquesta associació és promoure la tradició pessebrista emulant el que ja fan prop d’una seixantena d’entitats arreu de Catalunya. Diversos dels integrants ja havien participat en les agrupacions de Barcelona i Sabadell, aquesta darrera embrió de la iniciativa santcugatenca.

El naixement de l’associació no suposa un trencament amb l’Ateneu sinó que servirà per establir una nova sinergia entre la capacitat organitzativa dels darrers anys i els coneixements tècnics i culturals d’aquesta tradició que aportarà la nova entitat. El concurs de pessebres d’enguany en serà la primera mostra de col·laboració.

Toni Ramon, en representació de l’Ateneu, es felicita que el que havia estat una voluntat de reconeixement d’una tradició que ja es donava a la ciutat i la recuperació del seu valor en forma de concurs hagi servit per a la creació d’una nova entitat. Tant Ramon com Campos defensen que d’ara endavant la col·laboració entre entitats podrà reforçar el reconeixement i consolidació de la tradició.

Per ara, el concurs de pessebres d’enguany encara té les inscripcions obertes, fins el proper dilluns. Enguany té quatre categories: tradicional (molsa i suro), artístic (altres materials), innovador i cooperatiu (pensat per a entitats, escoles i altres pessebres col·lectius). Al pati de l’Ateneu, a una caseta cedida per l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, es pot visitar una mostra de cada betlem: de la família Úrsul Miranda, de José Manuel Rodríguez-Arias, de les treballadores del servei 010 de l’Ajuntament i de l’escola Santa Isabel, respectivament.

Com cada any, l’Ateneu prepara un díctic amb un mapa del centre amb els pessebres de finestra marcats per tal de fomentar que la ciutadania pugui conèixer de primera mà tots els participants. També hi haurà recorreguts musicals amb l'Escola Fusió el dissabte 21 i amb l’Escola de Música Tradicional de Sant Cugat el 23 i 28 de desembre a les sis de la tarda, amb sortida des de plaça de Barcelona.

Notícies relacionades