Publicitat

15 anys de Pedra i Sang

Fotos: Patricia Cirera

Text de Xavier Boix i Patricia Cirera

1350, mitjans del s.XIV. L’assassinat de l’Abat Biure en la missa del gall sacseja el poble de Sant Cugat. La crisi demogràfica, econòmica, política, l’epidèmia de la pesta, l’emigració de pagesos i la impossibilitat de competir amb les ciutats italianes en comerç marquen aquests temps.

L’Abat és mort, així comença l’escena. El poble es rebel·la per la pobresa que hi ha. El noble Saltells és mort i el seu fill torna després de molts anys d’absència, però el seu pare ha deixat tot a l’Església i això crea tensions. Les traïcions i els interessos involucrant l'advocat Pere Çarovira empitjoren els malentesos i finalment el noble Saltells acaba assassinant a l’Abat. Aquesta situació crea confusió i al final és el rei qui es queda l’herència. L’assassí fuig i mai es torna a saber res.

Com era un dia especial, en l’obra no hi va faltar referències actuals de Sant Cugat com la renovació del Mercat Vell o la desparició del Diari. També sobre els refugiats, la guerra, i fins i tot el Papa Francesc. També es van incorporar llicències com ara que el paper de'n Berenguer de Saltells el representés durant un moment de la seva escena inicial en Joan Berlanga, que el va interpretar tants any i, que en Jaume Pla fés el mateix en el cas de l'Abat Biure. Aquest any s'anuncien però altres sorpreses. L’obra comença i acaba de la mateixa manera amb la mort de l’Abat, que unit a la combinació entre el drama i la comèdia fa que aquesta obra sigui tant pròpia de la ciutat.

Aquest any, com se celebra el 15è aniversari de l’obra, els Amics de Pedra i Sang van estrenar ahir dia 18 l’obra, coincidint amb el Camí de Justícia, una altra tradició que ens lliga amb la ciutat veïna de Cerdanyola, terra d'on venen els Saltells. També es podrà veure els dies 25,26,27 i 28 de desembre a la sala capitular del Monestir. Dolors Vilarasau, directora de l’obra, va aprofitar, en la seva presentació, per reivindicar l’obra i l’entitat que hi ha darrera, va agrair l'esforç de l'ajuntament perquè es faci cada anya i va demanar més espai per poder créixer. Així també va fer referència a la moció conjunta entre cinc partits que es presentarà el dilluns perquè el l'església i la Casa Abacial tornin a ser de titularitat pública i al fet que aquest any des de TV3 es transmeti la missa del gall des del Monestir i que en el programa anterior no s'hagi volgut fer cap referència a aquesta obra. Segons Vilarasau, "a l'església ja s'hi fan activitats com les que fa la camerata o d'altres de dansa, sinó es pot fer Pedra i Sang és per una qüestió ideològica".

Notícies relacionades