El govern anuncia una sala polivalent cogestionada entre prudència de les entiats per l’experiència de l’Hoboken

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Localpres

La planta superior dels cinemes Cinesa que hi ha al Teatre-Auditori es reconvertirà en una sala polivalent per poder fer concerts, activitats i actes públics diversos. Aquest ha estat el primer anunci de l’any del govern pel que fa a cultura. Tal com va avançar el TOT Sant Cugat abans de la presentació oficial, la concessió amb els cinemes ja ha vençut i es troba en una pròrroga forçada a l’espera que aquest estiu abandonin definitivament l’espai i, d’aquesta manera, es licitin les obres de remodelació que haurien de començar al darrer trimestre d’aquest any per poder estrenar el nou equipament durant els primers mesos del 2019.

La notícia ha agafat per sorpresa les entitats ja que de moment el govern només ha iniciat el tràmit per redactar el projecte a través d’un acord de Junta de Govern, les actes de la qual no es fan públiques des del novembre. Davant l’anunci, dues de les entitats que més havien reivindicat un espai d’aquestes característiques, les JERC i La Xesca, es mostren prudents i recorden l’experiència de l’Hoboken, la que havia de ser la sala de concerts pública inaugurada al 2012 i que ha acabat esdevenint una discoteca. És per això que ambdós col·lectius demanen la implicació del teixit associatiu a la gestió de la nova sala polivalent. Les JERC proposen que l’Ajuntament sigui part de la gestió mentre La Xesca aposta pel model autogestionat.

La tinenta d’alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, assegura que la presència de les entitats en la pressa de decisions del nou equipament és un dels punts que contempla el govern amb una “cogestió” que no s’atreveix a especificar perquè, diu, tot just s’està començant a treballar: “Cal marcar unes pautes”. Destaca, a més, que la proposta supera amb escreix el concepte d’una sala de concerts ja que s’hi podran fer tot tipus d’actes, des de fires a sopars populars. La sala tindrà un sòl horitzontal, un escenari plegable per fer créixer la funcionalitat i un aforament màxim de 900 persones plantades o 500 assegudes.

Les obres contemplen reforçar la insonorització, enderrocar el mur que separa les dues sales de cinema, fer el sòl horitzontal, renovar els serveis sanitaris i adaptar-los a l’aforament, independitzar l’accés a la planta baixa –on seguiran existint dues sales de cinema de gestió municipal– del de la sala, tenir un magatzem a la planta inferior, adaptar les sortides d’emergència i instal·lar un muntacàrregues. Amb tot, el govern preveu que la ubicació també permeti crear sinergies amb el Teatre-Auditori amb actes esporàdics.

Es compta amb un pressupost de 500.000 euros, la meitat del que va pactar el govern amb ERC-MES en el marc de l’acord d’estabilitat pressupostària posteriorment trencat, i permetrà fer la sala (400.000 euros) així com dos nous bucs d’assaig (100.000 euros) al Casal de Torreblanca. És per això que les JERC recorden que la sala és possible en part per la seva aportació i que durant 12 anys, altres col·lectius com Dissidència Sònica ho reivindiquen des d'abans, la petició de fer una sala de concerts ha estat desoïda pel govern municipal fins que es va apostar per la sala Hoboken que, ara reconvertida en Teatre, ha esdevingut “un espai excloent, amb preus abusius i sovint protagonista de missatges clarament masclistes”. Els republicans diuen que a l’acord amb el govern es preveia acabar la sala, que s’havia previst al darrere del Teatre-Auditori, a finals del 2017 o principis del 2018.

Per la seva banda, La Xesca celebra “que hi hagi moviments en aquest sentit” però, a banda de la implicació de les entitats, també es preocupa pels tràmits burocràtics per tenir accés a l’espai. Demanen que fer qualsevol acte allà “no suposi més complicacions que facilitats” i, afegeixen, “el poble en què vivim té un altíssim número de bandes musicals i agrupacions juvenils amb projectes que necessiten accedir a espais de forma ràpida i dinàmica per desenvolupar-se”.

Al marge de la nova sala, Fortuny treu pit de la voluntat del govern per mantenir una oferta de cinema al centre de la ciutat. L’Ajuntament absorbirà la gestió de les dues sales de la planta baixa permetent així que es mantingui i fins i tot es reforci l’oferta de cicles i festivals de cinema sense renunciar a apostes més comercials. Tot just treballen amb Cinesa per rescindir el contracte i encara cal determinar què passarà amb els treballadors, si els absorbeix el consistori per al nou servei municipalitzat o si l’empresa els trasllada a algun altre dels seus centres. Sembla clar, però, que les inversions de l’empresa per millorar les instal·lacions estan amortitzades i passaran a ser part del patrimoni públic.

“Amb aquesta aposta reforcem el pol d’equipaments culturals del centre de la ciutat que formen el Teatre-Auditori, l’Escola de Música, la biblioteca i ara la nova sala polivalent amb les sales de cinema”, explica Fortuny, que també diu, en referència a l’espai reservat per a equipaments del darrere del Teatre-Auditori, que no es descarta fer una sala B; una proposta que en qualsevol cas no es podria començar a materialitzar fins el mandat vinent ja que ara, diu, “la reforma de la Unió, la sala polivalent i els bucs d’assaig donen oxigen”. En canvi, no s’atreveix a pronosticar un ús per a l’actual edifici de la biblioteca Gabriel Ferrater un cop es traslladi al parc Ramon Barnils, un assumpte que, diu, dependrà de la redefinició del Pla d’Equipaments.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article