Sant Cugat retrà homenatge al seu pintor Rudolf Häsler

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La família del pintor al Ple. Foto: Jordi Pascual

El 29 de juliol farà 90 anys del naixement del pintor Rudolf Häsler, que després de recórrer gran part del món va acabar vivint els seus darrers 29 anys a Sant Cugat. Per commemorar l’efemèride i posar en valor una figura força desconeguda, el consistori dissenyarà un programa d’actes a realitzar durant el 2017. A més, es col·locarà una placa distintiva a la casa on va viure i on la família ha previst fer visites puntuals. La proposta, aprovada per unanimitat al Ple de gener i presentada inicialment per Convergència, preveu posar en valor la figura d’un pintor que va tenir una gran vinculació amb la ciutat.

De fet, actualment ja li reten homenatge amb una exposició al seu país natal, Suïssa, al centre d’art Bromer-Kunst a Roggwil. En la seva etapa a Sant Cugat es mostra un artista racionalista amb un realisme crític. El Ple li va retre homenatge com un home meticulós i que “vivia més enllà de la realitat”, en paraules de la tinenta d’alcalde de Cultura, Carmela Fortuny. Els representants polítics que el van conèixer coincideixen en dir que era un gran amant del Monestir i que s’estimava molt el poble amb les seves passejades que el portaven fins al temple símbol de la ciutat.

En la sessió plenària, a la qual va acudir la família del pintor, tots els polítics van coincidir en ressaltar la rellevància de Häsler així com de la importància de retre-li homenatge. El seu fill gran va agrair en nom de la família al consistori l’esforç per commemorar el 90é aniversari del naixement del seu pare i va llegir un fragment d’un text que va escriure quan va conèixer el Vallès gràcies a la línia de ferrocarrils que connecta Sant Cugat amb Barcelona. Estava enamorat fins i tot dels noms de les parades i per això va decidir agafar el tren per conèixer la Vall Daurada –Valldoreix– i la resta d’indrets de la línia.

Amb unanimitat per organitzar l’homenatge i entre aplaudiments del públic assistent, ara el consistori haurà de preparar la commemoració santcugatenca que se sumarà a la de Suïssa, a la qual va acudir Fortuny al novembre. És, probablement, un dels veïns santcugatenc més internacionals ja que abans d’instal·lar-se a la ciutat va viatjar per tot el món a llocs com el Sàhara algerià, Andalusia, Itàlia, Iugoslàvia, Grècia, Haití, Mèxic, el Magreb, Xina, Amèrica del Nord i Cuba, on va arribar a ser fins i tot director general de l’Instituto Nacional de Industria y Turismo durant els primers anys de la revolució fins que va perdre el somni revolucionari i va tornar a la pintura. La seva faceta més important és l’hiperrealisme.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article