Publicitat

Sant Cugat recupera les escombres de palma per encendre la foguera de Sant Joan

Foto: Jordi Pascual

Un any més Sant Cugat ha celebrat la revetlla de Sant Joan de la mà d’Òmnium Cultural, entitat que aprofita la celebració per reivindicar la unitat cultural i lingüística dels Països Catalans en uns actes que presenten com la seva diada nacional. Aquesta vegada el discurs polític, palès des del propi missatge de la Flama del Canigó que permet encendre la foguera, realitzat per l’expresidenta del Parlament presa a Alcalà Meco, Carme Forcadell, ha estat acompanyat de la recuperació de la tradició.

Per primera vegada la foguera de la plaça d’Octavià ha estat encesa amb l’ajut d’escombres de palma. Durant els anys anteriors era una actuació a mode de petit correfoc dels Diables la que permetia el foc. Aquesta vegada els Diables també hi han participat però aportant la música i amb l’aparició d’aquest element recuperat i portat simbòlicament per infants i joves d’entitats com a mostra de relleu generacional.

L’enxarxament d’entitats ha estat clau amb dos cercaviles protagonitzats per les Caparrotes i pels propis Diables. La Unió Ciclista, com cada any, ha estat l’encarregada de portar la Flama fins a la plaça d’Octavià. També l’Entitat Sardanista ha estat protagonista de la jornada amb una ballada de sardanes que ha començat a les sis de la tarda a la mateixa plaça. Després de l’encesa de la foguera, hi ha hagut sopar de carmanyola i música fins les dues de la matinada.

Les entitats també han estat protagonistes de la revetlla florestana, organitzada conjuntament pel Senglar Cultural i per la comissió de cultura del Consell de Barri. En aquest cas, un sopar de carmanyola ha donat inici a la celebració, seguit del ball del fanalet i una nit musical que s’ha allargat fins les quatre de la matinada. La revetlla també ha tingut versió valldoreixenca que ha començat amb la recollida de la flama a la mateixa plaça d’Octavià per part de l’Associació de Propietaris i Veïns.

El missatge polític

La lectura del missatge de Forcadell ha estat el moment més reivindicatiu de la nit. L’expresidenta del Parlament ha escrit un text en què reivindica la Flama del Canigó com “un crit de llibertat que simbolitza la unitat de la llengua catalana per sobre de les vicissituds històriques i de les fronteres polítiquesˮ.

L’escrit reivindica el foc com un element tradicional comú a celebracions d’arreu dels Països Catalans: “Igual que la flama any rere any renova la unitat de la llengua catalana, nosaltres també any rere any renovem el nostre compromís amb la justícia, la pau i la llibertat. Que la flama ens il·lumini el camí, que esdevingui la nostra llum de futur i d’esperança, mantinguem-la sempre encesa com un símbol de democràcia, justícies i llibertat. Que sigui la flama la nostra bandera de cultura i llibertat.ˮ

També l’alcaldessa, Mireia Ingla, ha aprofitat la seva intervenció en la recepció de la Flama del Canigó per reivindicar la unitat dels Països Catalans i per instar a recuperar i mantenir les tradicions i costums. Ha cridat a una nit “d’oci sa, respectuós i sense violències masclistaˮ alhora que en clau nacional ha demanat el retorn dels exiliats i l’alliberament dels presos, amb esment especial al santcugatenc Raül Romeva.

Notícies relacionades