‘Site’, conceptualització i perspectiva per guanyar la II Biennal Valldoreix dels Somnis

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Uns tubs de pvc aparentment desordenats a peu pla; la paraula site (lloc en anglès) si es mira des de l’alçada. El joc de perspectiva de l’escultor barceloní Estanislau Roca ha estat mereixedor del primer premi a la singularitat (5.000 euros) de la II Biennal d’Escultura Valldoreix dels Somnis, organitzada per l’Associació Amicart Valldoreix. La força, segons el jurat format per Imma Pueyo, Josep Roy, Pep Codó, Maria Àngels Solé, Tom Maddock i Tom Carr, no només és la perspectiva sinó també la conceptualització en ser una escultura que recorda la condició de lloc a qualsevol espai on sigui ubicada.

Pel que fa al premi al missatge (també de 5.000 euros) la guardonada ha estat l’escultura Hèlix, de l’artista Pense. Segons el jurat és meritòria pel “diàleg entre la llum, les ombres, el color, la natura i l’espai amb una excel·lent execució tècnicaˮ. L’artista menorquí ha combinat acer i metacrilat de colors suaus. Finalment, el premi a l’artista emergent (3.000 euros) reconeix la feina feta per Dani Berenguer a Ambdós mons, una obra feta amb alabastre, ferro i cable d’acer innoxidable que juga amb la perspectiva per dividir una pedra d’alabastre en dues parts. Si es mira de front, només es veu un dels costats, de perfil es veu com canvia la forma a cada extrem de la pedra.

La inauguració de la II Biennal, celebrada dissabte al matí, també ha servit per donar a conèixer les mencions honorífiques, per a l’artista Maïs amb l’obra Camí de la provacitat –rere el somni en el premi a la singularitat, per a Miquel Andrino i l’obra Successió en l’espai en el premi pel missatge i per a Maria Lozano i l’obra Marina en el premi als artistes emergents. Els guardons s’entregaran el 20 de desembre, coincidint amb la clausura de la mostra. Fins llavors, totes les escultures, 30 en total, es poden veure distribuïdes a la cruïlla entre l’avinguda Francesc Macià i el carrer Castellví a Sant Cugat, al parc de les Ones - La Serreta, al Club Esportiu Valldoreix i al parc de Sant Cebrià.

“En aquesta edició hem tingut més artistes participants i hem tingut uns premis més importantsˮ, explica Marcènia Baqués, presidenta d’Amicart, “les escultures tenen un problema afegit com és el transport i el cost de creació però no ha estat un impedimentˮ. Enguany, com ja va passar en la primera edició, s’ha tornat a repetir la participació internacional amb artistes de la Xina, Itàlia, Cuba i Alemanya, entre d’altres. Baqués també agraeix la implicació de l’EMD de Valldoreix, el Club Esportiu i l’Ajuntament de Sant Cugat per fer possibles els premis i la mostra en si.

Imma Pueyo, historiadora, crítica d’art i presidenta del jurat, per la seva banda, explica que les obres presentades han assolit un bon nivell tant per l’ús de materials com a nivell formal i conceptual: “Aquest any, com s’ha incrementat en dos espais el circuit per visitar les escultures, s’eixampla el territori perquè més població pugui veure les obresˮ. Destaca l’esforç dels artistes i l’augment de la participació, de quasi un 25% respecte de l’edició anterior.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article