Torna la Festa Major amb més de 100 activitats amb aforament limitat

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Lali Puig

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Prop de 120 activitats marquen el retorn a la presencialitat de la Festa Major, que se celebrarà del 25 al 29 de juny i que també incorpora algunes activitats fora d’aquest període. El 25 de juny un repic de les campanes del Monestir donarà inici a la Festa Major a les set de la tarda, obrint així la mostra d’entremesos –en substitució del seguici– i el posterior pregó a la plaça de la Vila –amb reserva prèvia o a través de YouTube–. El cartell ha estat dissenyat per la santcugatenca Mariana Castel.

El pregó a càrrec del jovent

En l’edició d’enguany es dona protagonisme al jovent des del pregó, amb joves vinculats a diversos àmbits: Alba León a les arts escèniques, Lucas Gonzalvo al lleure, Ana López a la cultura popular i Sara Marín a l’esport. “És una Festa Major pensada per a tothom”, ha reivindicat l’alcaldessa, Mireia Ingla, en la roda de premsa de presentació del programa d’aquest dilluns, “no serà una Festa Major igual a la de sempre perquè hi ha activitats que hem hagut de reconduir i reprogramar per les restriccions però animo la gent de Sant Cugat a participar i gaudir de la Festa Major”.

León, Gonzalvo i López, que han participat a la roda de premsa, han agraït la invitació i han posat en valor la seva participació en diversos espais i col·lectius de la ciutat. “No m’ho esperava perquè hem passat de no saber si es faria Festa Major a ser els pregoners”, ha dit Gonzalvo. López ha recordat que durant el darrer any gairebé no han pogut trobar-se amb les seves amistats a causa de la pandèmia i León ha criticat que se’ls jutgés.

Ingla ha destacat l’adaptació que ha hagut de fer el jovent en el marc de la pandèmia, renunciant a trobades i activitats pròpies de l’adolescència i la joventut: “Al principi ens vam focalitzar en una altra part de la ciutat però de cop i volta ens va arribar la sensació de tristesa, pessimisme i malestar dels i les joves”. L’alcaldessa diu que l’elecció és una mostra representativa de la diversitat i la pluralitat del jovent santcugatenc.

Els canvis i el programa

Per tal d’adaptar-se a la pandèmia, es preveuen 13 espais de Festa Major: l’Hort de l’Abat, la plaça de l’Om, la plaça de l’1 d’octubre, el Claustre, el Celler, el parc Ramon Barnils, el parc Central, el parc de Can Vernet, el parc de l’Arborètum, la plaça Victòria dels Àngels –com a espai per al foc i la dansa–, la sala Clavé de la Unió –que s’estrenarà com a espai d’activitats familiars–, l’entorn de l’escola Joan Maragall i els Jardins del Vallès –convertits com a cinema a l’aire lliure.

El 29 de juny, Sant Pere, hi haurà albades amb grallers i timbalers a les vuit del matí però s’han hagut d’ajustar alguns dels actes de celebració, com ara la substitució del seguici per una mostra dels entremesos. A les vuit de la tarda començarà el ball del Paga-li Joan i aquella mateixa nit es faran dos castells de focs a càrrec de la Pirotècnia Tomàs de Benicarló per cloure la Festa Major.

Com ja va avançar l’alcaldessa, Mireia Ingla, es preveuen tres plats forts: un concert d’Oques Grasses el dia 25 a les 23h., un de la Fundación Tony Manero el dia 26 a les 23:30h. –aquest emmarcat en el SantQBack– i un de Buhos el dia 28 a les 23h., tots ells al parc de l’Arborètum. Tots aquests concerts així com la majoria d’activitats precisen de reserva prèvia i es fan amb aforament limitat, motiu pel qual el govern ha demanat responsabilitat per no comprometre’s a actes als quals no es podrà acudir i, en cas de no poder acudir, avisar prèviament. Emprar l’espai de l’Arborètum és, de fet, una de les novetats d’aquesta edició.

Entre d’altres novetats, el programa de la Festa Major d’enguany incorpora la Celebració del Dia de l’Orgull LGTBI, 28 de juny, amb una visita guiada al Claustre del Monestir per conèixer la història amb altres mirades (18:30h.), el monòleg Espolsant la pols amb Eloi Martín i el manifest a càrrec del Col·lectiu LGTBI+ Sant Cugat seguit d’un cinefòrum (plaça de l’Om, 20:30h.), actes per als quals cal reserva prèvia a través de Servei d’Atenció Integral LGTBI. Alhora, s’ha retirat la Missa Major del programa d’activitats, una reivindicació històrica dels partits d’esquerres de la ciutat.

Tot i les alteracions i les limitacions –aforament, canvi d’espais, impossibilitat de fer seguicis i altres activitats en moviment al carrer–, la proposta respecta la majoria d’iniciatives tradicionals i també compta amb la participació de les entitats que habitualment nodreixen la Festa Major, com ara les entitats de cultura popular, la Festa Major Alternativa, el Centro Popular Andaluz i JazzEnViu, entre d’altres. Hi participen un total de 35 entitats Pots consultar la programació completa a continuació:

El pes de la cultura popular

Jaume Casals, representant de la Coordinadora d’Entremesos de Cultura Tradicional, ha explicat que mantenir viva la cultura popular ha estat molt difícil pels canvis constants de les restriccions. “Ens sembla que hem fet un bon treball i hem arribat a un punt de trobada tot i que sempre volem mes”, ha dit, tot recordant la reconversió dels seguicis en mostres i dels correfocs en esclats de foc així com la desaparició de la jornada castellera, “una de les coses que ens feia il·lusió era presentar el nou vestuari dels Caparrots, que finalment es podrà fer el dissabte”.

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha aprofitat la roda de premsa per agrair la implicació de les entitats i, especialment, les entitats de cultura popular com a “eix vertebrador”: “Han hagut de fer un esforç terrible per adaptar les activitats, amb cadires, cita prèvia...” Madrona també ha recordat que la Festa Major tindrà dos castells de focs simultanis i la presència de l’òpera com a novetats en l’edició d’enguany.

Jazz, música i cinema

Guillem Jubany, representant de JazzEnViu, ha explicat que els dos concerts es faran el dia 25 a les 21h. i 23h. “El Manel Fortià Trio és de molt nivell amb Marco Mezquida al piano i amb Marc Miralta a la bateria”, ha dit, “també hem pogut contactar amb Focusyear Band 21 amb els millors músics d’aquest programa, que podran venir a Sant Cugat”. Jubany ha defensat que són dos concerts de molt nivell.

JR Armadàs ha explicat la posada en marxa del cinema a la fresca als Jardins del Vallès, organitzada per la revista El Cinèfil, que celebra cinc anys. Hi haurà una mostra de curtmetratges catalans i en llengua catalana: “Tindrem joves directors que d’aquí uns anys segur que veureu guanyar premis en festivals”, ha reivindicat. La segona nit es reserva per als infants i el tercer dia es projectarà Parasites, “una pel·lícula total”. També hi haurà una nit de terror amb segell santcugatenc amb Marc Carreté i José Luís Montesinos.

El músic santcugatenc Tacho ha anunciat la presentació del seu disc en el marc de la Festa Major, el dia 26 a les 20:30h. També ha explicat els altres concerts que acollirà el parc de Can Vernet en el marc de les activitats organitzades per l’Oficina Musical la Pua.

Consum responsable, responsabilitat davant la pandèmia i protocol contra les agressions sexistes

El govern ha anunciat la programació fent una crida a la responsabilitat per respectar les restriccions per la COVID-19. També han anunciat que un equip de professionals actuarà de forma itinerant les nits de la Festa Major entre les 11:30 i les 3:30h. per prevenir el consum de drogues i reduir-ne els riscos. Per ara no es preveuen barres ni es permetrà el consum. Segons Madrona, s’estudia crear espais separats per permetre la venda i consum.

La Festa Major es dota alhora d’un protocol contra les agressions masclistes amb un equip de persones per atendre les víctimes o testimonis d’assetjament o discriminació per sexe. Treballaran també de forma itinerant durant el mateix horari que l’equip de prevenció de drogues. Aquesta mesura es fa sota el lema Només el Sí és Sí. Segons Madrona, tot i que encara no s’ha aprovat definitivament el protocol municipal per abordar les violències sexuals als espais d’oci, s’aplicarà de forma implícita.

A més, per garantir l’accessibilitat de totes les persones el pregó estarà acompanyat d’una intèrpret de llengua de signes, els programes estaran disponibles en braille al punt d’informació, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana i a través de la delegació de l’ONCE, hi haurà espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda als aparcaments i als actes, les persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorn de l’espectre de l’autisme tindran accés prioritari i també hi hauran retransmissions en directe.

App i punt d’informació

El punt d’informació, situat a la Casa de Cultura, resoldrà les incidències en la reserva d’entrades a partir del dia 15 de juny. Durant els dies de Festa Major també hi haurà punts d’informació al parc Ramon Barnils, al parc Central, al parc de Can Vernet, a l’Arborètum i a la Sala Clavé. A més, tota la programació està disponible al web municipal i a l’aplicació mòbil Fmsantcugat.

El pressupost d’aquest any ascendeix a prop de 400.000 euros, segons Madrona, per l’increment del cost que ha suposat aplicar les mesures de restricció. Hores d’ara hi ha uns aforaments previstos i s’estudiaran canvis en cas que hi hagi algun canvi per part del PROCICAT.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article