Un Sant Jordi d’estiu auster i atípic

Fotos: Clara Ontañón

En un dia calorós com el d'aquest dijous i amb els carrers gairebé buits, Sant Jordi s'ha deixat veure tímidament en alguns punts de la ciutat. I és que s'ha celebrat el Dia del llibre que no es va poder celebrar a l'abril. Tot i haver passat tres mesos, el temor pel contagi de la COVID-19 ha marcat completament la jornada, ja que s'han suspès gairebé tots els actes estaven programats. Així i tot, els llibreters i floristes que han decidit no donar-se per vençuts, s'han mostrat sorpresos del moviment de vendes d'avui. Val a dir que les expectatives no eren gaire altes.

Totes les llibreries han mantingut el descompte d'entre un 5% i un 10% en el preu dels llibres, com habitualment es fa a Sant Jordi. Però les dues úniques llibreries que han sortit al carrer han sigut l'Alexandria Llibres i el Celler de Llibres. "El dia és tranquil, millor que un dia qualsevol, però no té res a veure amb Sant Jordi", explica Carme Anglès, d'Alexandria Llibres. El mateix opina Pablo Giménez, del Celler de Llibres :"No ha sigut un Sant Jordi, desenganyem-nos, però s'ha venut, que és l'important". Giménez ha afegit que el llibre que ha tingut més èxit és el M'explico, de Carles Puigdemont i Xevi Xirgo, que just aquest dijous ha sortit a la venda.

Tant l'Alexandria Llibres com el Celler de Llibres han instal·lat menys carpes i més petites que les que normalment lloguen per Sant Jordi i, en lloc de contractar personal per atendre, han hagut de demanar a familiars i amics un cop de mà: "Els hem advertit que no podíem pagar-los però han vingut igual", explica Giménez que en aquell moment tenia a quatre persones atenent.

L'Ajuntament no ha permès que les llibreries muntin parades a la plaça d'Octavià, com cada any, però sí que ha premés fer-ho davant l'establiment. Una mesura que ha deixat excloses a llibreries ubicades en carrers estrets on les parades obstaculitzarien el pas dels vehicles. Un exemple d'això és el Pati de Llibres. "Tampoc l'haguérem posat una parada perquè amb la calor que fa i amb la gent de vacances a fora de Sant Cugat, em sembla una despesa absurda", diu Mont Soler i explica que, a canvi, l'Ajuntament els ha cedit un gran para-sol que han col·locat a l'entrada de la botiga per fer-la més visible.

A la plaça Pep Ventura, el Museu del Còmic ha obert les portes durant tot el dia, quan normalment només ho fa a la tarda. El museu havia fet promoció a través de les xarxes socials del descompte en les novel·les gràfiques que venen a la botiga. Tot i això, segons Fernando Béjar, no hi ha tingut una gran resposta per part de la gent: "És el primer Sant Jordi que passem, i en quines condicions!", es lamenta.

L'altre element que conforma el Sant Jordi és la rosa. Pel carrer s'han pogut veure algunes persones amb roses a la mà. A la floristeria Rosa María Segura, Núria Borda s'acomiada d'un client que ha vingut a comprar-ne dues: "Sí, hem demanat roses amb previsió i a poc a poc la gent les va comprant", explica. En la mateixa línia Iris Sospedra, de la floristeria Blooms, s'han mostrat sorpresa de la quantitat de roses que ha venut: "Està clar que no ha estat com un dia de Sant Jordi habitual, però els clients que em compren la rosa cada any, avui també han vingut", explica mentre arregla rams de flors.

Cada professional ha buscat els avantatges d'aquest Sant Jordi d'estiu tan estrany: "Després del confinament qualsevol ajuda és bona", explica Pablo Giménez, que a més aprecia el fet d'estar tranquil i de poder tenir tracte amb els clients, cosa que normalment a Sant Jordi no té temps a fer. Per la seva banda, Mont Soler ha resumit la sensació de molts llibreters i floristes: "Com no teníem cap expectativa i sí que ha estat un dia mogut, estem satisfetes". Creu que la ciutadania ha reaccionat positivament després del confinament i ha apostat pel comerç local: "Amb això hem d'estar molt agraïts".

Notícies relacionades