Una Festa del Llibre quasi confinada

Foto: Tino Rubio

La cancel·lació de Sant Jordi a l’abril va portar la proposta del Cambra del Llibre i del Gremi de Floristes de celebrar la festivitat el 23 de juliol, el que a Sant Cugat s’havia convertit en un seguit de propostes culturals al carrer. Els rebrots de COVID-19 que durant els darrers dies han sorgit arreu del país han suposat un fre a la celebració, que s’ha hagut d’adaptar novament a un context incert a nivell sanitari.

Amb això, aquest 23 de juliol es queda sense gairebé activitat però amb una mínima presència d’actes. D’una banda, el Museu del Còmic manté l’accés obert a la botiga i la visita al centre durant tot el dia (per 7€). D’altra, el consistori permet que les llibreries posin una parada a la porta del seu establiment entre les 10 del matí i les 10 de la nit, una iniciativa a la qual s’hi han sumat Alexandria i el Celler de Llibres. Són actes permesos perquè el primer és a un recinte tancat i el segon pot tenir el control per part de les botigues.

En canvi, el consistori ha optat per cancel·lar el seu acte Un Sant Jordi de Museu, un contacontes que s’havia previst a les 12 del migdia al Claustre. Tot i això, sí manté les activitats de Sant Cugat a Escena, que avui és la tercera i darrera sessió de les Lectures a la Fresca amb la representació de La normalitat era el problema, de Josep Amorós, i Scherzo per a bandoneó, de Jordi Lara, a partir de les 10 de la nit al Claustre del Monestir i en directe al YouTube.

Ja ahir es van haver de cancel·lar dues activitats: Contes d’arreu, que s’havia de fer a la rambla del Celler, i la presentació del llibre de Gonzalo Boye Así están las cosas, organitzada pel Celler de Llibres i que s’havia de celebrar al Celler. Sí es va mantenir, tot i que traslladant-lo al Claustre, l’acte d’homenatge a les víctimes de la COVID-19.

Avui també s’han anul·lat l’exposició del Llibre Gegant que es preveia als Quatre Cantons, la vuitena Taula d’Escriptors i la presentació de la revista Món Sant Cugat a la plaça d’Octavià, els músics al carrer i l’espectacle de titelles La llegenda del drac de Sant Cugat, que s’havia de fer a la rambla del Celler.

L’alternativa a Sant Jordi queda així reclosa majoritàriament a l’interior de les llibreries i les floristeries. Amb les restriccions diferents en funció de l’indret del país, la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes criden a sumar-se a la celebració ajustant-se a la situació sanitària de cada municipi: “Ambdues institucions recorden que aquesta jornada vol celebrar el retrobament dels lectors amb els llibres i escriptors a les llibreries i a les parades al carrer i també, a través del regal de roses blanques i vermelles, expressar un sentiment d'esperança en el futur i de record per les persones afectades per la pandèmia”.

Notícies relacionades