Una obra de teatre en defensa del dret a morir dignament

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Un home gran enyorant els temps de joventut i vitalitat, però, sobretot, caient en una pèrdua de facultats constant a causa d’uns ictus. S’apropa pas a pas a una vida que creu que ja no mereix ser viscuda i, de sobte, demana que l’ajudin a morir. Aquesta és la història del personatge protagonista de Conxorxa, de Guido de Matiolli, una obra que es representarà aquest divendres a les 9 de la nit al Teatre de Mira-sol de la mà del grup Magma 2011.

Decidir quan morir és un dret reivindicat però no regulat a l’Estat espanyol ni a Catalunya –tot i l’acord del Parlament per demanar la despenalització a nivell estatal– i per això Conxorxa pretén esdevenir un toc d’atenció per a la reflexió social i política. El seu director, Joaquim Castelló, tem que la política es posa els seus propis límits pel rèdit electoral però no pensa en un dret tan bàsic com el de la mort digna: “És un tema molt alliçonador perquè hi ha polítics que es fan la foto però no es posen a fer feinaˮ.

La representació, impulsada inicialment en solitari pel propi grup, ha acabat creixent per trobar el suport, d’entre d’altres, de l’associació Dret a Morir Dignament (DMD) i tenint encàrrecs per representar-la a Barcelona. Isabel Alonso, presidenta de l’entitat a nivell de Catalunya, ha gravat un petit vídeo sobre què significa el dret a una mort digna que es projectarà just abans de començar la funció. També s’ha convidat altres persones que hi treballen i s’ha comptat amb la col·laboració de la residència Jardins de Valldoreix, on també s’han gravat uns clips.

“No és una obra per gaudir-la sinó per pensar-laˮ, explica Pere Pastor, que representa el protagonista de la història, “fer un paper així és un repte i fa pensar en quanta gent es pot veure en una situació tan difícil com demanar posar fi a la seva vidaˮ. A ell l’acompanyen Isabel Valbuena, Jordi Delcor i Albert Mañosa que representen la resta de personatges que ajuden el protagonista en la seva pèrdua de facultats com a membres de la residència en què hi està ingressat.

Castelló explica que el seu contacte amb DMD va arribar arran de l’aprovació d’una moció sobre el dret a morir dignament l’estiu passat en la seva etapa com a vocal a l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix. Per a ell, la representació en forma de teatre permet trencar els càlculs polítics i donar sortida a un tema que, creu, genera molta inquietud i hauria de ser molt més present en el debat social. “És un tema que va de lluny, grans autors clàssics com Shakespeare ja parlaven de la mortˮ, diu.

Així ho veu també Pastor, que reconeix el caràcter polític de l’obra en tant que la seva intenció no és passar l’estona ni riure sinó obrir una reflexió. “És un tema complicat perquè diuen que l’home sobretot té por a la mort però ens cal poder-ne parlar tranquil·lamentˮ, argumenta, “hem de fer com amb el sexe, passar del tabú de fa 30 anys a poder-ne parlar amb normalitatˮ.

La representació de Conxorxa compta amb el suport de l’EMD de Valldorei, de la Coordinadora Barcelona de grups amateurs i la Federació de Grups Amateurs de Barcelona. La funció de divendres a Mira-sol durarà 90 minuts i té un cost de sis euros. Castelló avança, però, que pretenen poder actuar més cops amb aquesta obra.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article