Xavier Bosch s’endinsa en la infidelitat i el sexe per reivindicar l’amor de llarga durada

Foto: Jordi Pascual

El Celler Modernista s’ha omplert de gom a gom per a la presentació del darrer llibre de l’escriptor santcugatenc Xavier Bosch, Paraules que tu entendràs [Columna Edicions, 2019], una obra que el seu autor reivindica com un elogi als amors llargs, que els considera revolucionaris. Perquè un amor sigui durador, diu, no només cal buscar l’encaix i mantenir la il·lusió sinó també entendre que “els secrets són vitals perquè una cosa duriˮ.

La idea de la novel·la va sorgir a l’agost del 2015, quan un grup de hackers va filtrar el llistat de contactes de l’aplicació Ashley Madison, que fomenta les relacions extramatrimonials. En total, 37 milions de persones es van veure afectades. Posteriorment, quan documentava el llibre, Bosch va descobrir a través d’un estudi que als Estats Units un 57% dels homes i un 54% de les dones havien estat infidels a les parelles amb qui mantenien una relació tancada.

Tot plegat l’anima a reflexionar sobre els secrets, l’amor i el desig, fent així que Paraules que tu entendràs hagi esdevingut, segons ell mateix reconeix, la seva novel·la amb més escenes de sexe. Amb el llibre pretén reflexionar sobre com aguantar l’amor en parelles que ja portem molts anys juntes i encara els queda camí per recórrer ja que, reflexiona, la idea de les relacions de llarga durada es va fixar en l’amor romàntic al segle XIX, quan l’esperança de vida era molt més curta.

Però a l’igual que intenta endinsar-se en el món de l’amor de llarga durada, amb reflexions sobre la soledat i la veritat, Bosch defensa que també té la voluntat de fer un retrat irònic de la parella. I ho fa a través de sis personatges, tres parelles, que es troben en tres sopars. La història transcorre durant un temps limitat d’un any, el que es va marcar com a repte per seguir jugant amb la temporalitat en les seves novel·les.

Bosch es reivindica com un autor que té en compte els detalls, és a dir, que dedica paràgrafs sencers per frenar el ritme i explicar una situació que també té pes en la història. Ho fa, a més, en una constant recerca d’una bellesa bàsicament visual, amb l’arquitectura com a element principal però també amb referències a paisatges, cal·ligrafies i fotografies.

L’autor santcugatenc ha encantat al públic de la presentació santcugatenca, organitzada per Òmnium Cultural. Com a soci de l’entitat ha reivindicat la llibertat de Jordi Cuixart, el que ha estat respost amb un gran aplaudiment. Ha deixat el públic sense paraules i preguntes i ha acabat l’acte signant llibres.

Notícies relacionades