Després de set mesos finalment s’entreguen 108.000 € a tres ONGs per ajudar els refugiats

Les autoritats en l'entrega dels diners. Foto: Miquel Margalef 

El boom mediàtic de l’acumulació de refugiats davant de les fronteres europees tancades amb pany i forrellat va trobar el seu punt més àlgid quan es va publicar la imatge del cos sense vida d’Aylan en la costa turca. D’aquesta fotografia ja en fa més d’un any, es va realitzar el setembre del 2015. A partir d’aquell moment Sant Cugat es va convertir en ciutat  d’acollida i durant l’estiu una vintena de centres escolars van recollir material per enviar-lo als campaments de Grècia.

Paral·lelament a aquestes actuacions i en vista de la situació extrema que vivien els refugiats, i per desgràcia encara viuen, va néixer l’Assemblea de Voluntaris per als Refugiats. Pocs mesos després del seu naixement, i en vista que no arribaven els refugiats per culpa de la mala gestió estatal i europea, van decidir presentar una moció per donar els diners que estaven preparats per rebre als refugiats a les ONGs que treballen sobre el terreny.

Ara, set mesos després de la presentació d’aquella primera moció dimarts la sala de Plens de l’Ajuntament va acollir l’entrega d’un total de 108.000€ repartits entre Proactiva Open Arms, Acció Logística i Solidària i Comitè Català de l’ACNUR. Les tres ONGs escollides destinaran els seus diners a diferents accions relacionades amb l’ajuda als refugiats.

L’organització Proactiva Open Arms rebrà la partida més gran, que és de 38.000€, i la destinarà a programes de sensibilització enfocats a les escoles per tal d’explicar als nens i nenes els motius que porten a les persones refugiades a abandonar casa seva. “Creiem que no es dóna un reflex real de la magnitud de la tragèdia que viuen els refugiats i per això impulsem xerrades i divulgació per formar joves crítics”, explica Albert Roma, membre de Proactiva Open Arms.

Les altres dues organitzacions restants rebran la mateixa quantitat, 35.000€. Per la seva banda, Acció Logística i Solidària destinarà aquesta partida econòmica a impulsar el projecte d’assistència sanitària als camps de refugiats del nord de Grècia. “L’arribada de l’hivern i les condicions de vida als camps provoca un problema important d’epidèmies que la xarxa local grega és incapaç de suportar”, argumenta Agustí Pallarès, membre d’Acció Logística i Solidària.

“Assegurar l’accés a articles bàsics de primera necessitat no alimentaris per a 4.800 persones refugiades internes al nord d’Iraq”. Aquest és el principal objectiu amb el qual el Comitè Català de l’ACNUR destinarà els diners rebuts per part de l’Ajuntament de Sant Cugat, segons va explicar Josep Casajuana, representant de l’entitat.

Per què s’han tardat set mesos en fer l’entrega dels diners?

La primera moció es va presentar al Ple d’abril finalment i es va retirar a l'espera de saber com s'havia de gestionar administrativament la donació econòmica. Dos mesos després, i sense saber res de la partida econòmica proposada en la moció retirada, l’Assemblea va decidir tornar a presentar una moció de la mà d’ICV-EUiA, ERC-MES, i la CUP-PC amb l’objectiu que aquesta s’aprovés i es pogués començar a treballar.

Finalment la moció es va aprovar, però en el debat del text el govern va presentar una moció alternativa que no va agradar gens a l’Assemblea de Voluntaris per als Refugiats i, en vista que no s’aprovaria, Mercè Conesa va decidir retirar la moció alternativa i donar suport al text proposat per l’organització. D’aquesta manera, la moció es va aprovar quasi per unanimitat amb l’única abstenció del Partit Popular.

Però malgrat aquesta aprovació quatre mesos després l’Assemblea va demanar, en l’audiència pública del mes d’octubre, que s’entreguessin d’una vegada per totes els diners a les ONGs. La resposta de l’Ajuntament en aquell moment va ser que la donació es faria però que encara estaven treballant amb les organitzacions que havien de rebre els diners. Arran de la resposta del govern, l'Assemblea va dir a través de Twitter que esperava “una resposta i pagament ràpids de l'Ajuntament”. Afegien, a més, que es tracta de “salvar vides” i que “demà ja és tard”.

Ara, després de l’entrega dels donatius l’Assemblea valora positivament el gest perquè serveix per crear consciència. “Hem estat al darrere perquè sabem la urgència que tenen els refugiats. Ens hagués agradat que els diners s’haguessin entregat abans però per desgràcia encara hi ha moltes persones que necessiten aquests diners”, argumenta Elisabeth Quito, membre de l’Assemblea de Voluntaris per als Refugiats. Malgrat això diu que en cap moment han dubtat que els diners s’acabarien entregant.

I el sou de Dimitri Defranc?

“He dit que 300€ aniran a parar a la causa dels refugiats. En lloc de donar-ho directament a Proactiva Open Arms, vaig decidir sumar-ho o posar-ho com a part dels 108.000€ que l’Ajuntament enviarà. Això mateix ho vaig plantejar diversos cops al Procés Constituent. Si com a polítics estem demanant un esforç a la ciutadania de 2€ per cap, on és el nostre exemple? Preferim tenir els diners guardats a l’erari dels partits prenent pols o fer alguna cosa amb la gent?”

Aquestes paraules del regidor no adscrit, Dimitri Defranc, les va dir en una entrevista en aquest mitjà, on explicava que destinaria part del seu sou de regidor a ajudar els refugiats. Ara el regidor indica que va proposar aquesta idea al consistori però li van dir que no era possible adjuntar els seus diners a la partida de 108.000€ perquè no acceptaven donatius. Malgrat això, Defranc diu que continua amb la idea de dur a terme la iniciativa i està estudiant la manera de fer-ho. 

Notícies relacionades