14 candidatures per esdevenir Síndic de Greuges local amb un procés d’elecció a pactar entre els grups polítics

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres / Jordi Garcia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

14 persones –7 dones i 7 homes– han presentat la seva precandidatura per esdevenir Síndic de Greuges local durant el període de presentació de candidats, acabat el passat 30 de setembre. Tot i haver-se anunciat un procés obert, del qual la presentació de candidatures n’era la primera fase, encara cal determinar com serà aquesta selecció ja que el reglament del Síndic, aprovat al 2006, només contempla que la persona ha de ser proposada per l’alcaldia al Ple, que ha d’aprovar el nomenament amb una majoria qualificada de tres cinquenes parts en primera votació i per majoria absoluta en segona.

La tinenta d’alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació, Lourdes Llorente, explica que la proposta del govern abans de tenir una candidatura definitiva per votar al Ple és reunir-se amb els grups polítics per conèixer quines figures generen més consens. Per evitar amiguismes, la informació de cada perfil estarà anonimitzada. “Si tothom participa serà més fàcil trobar un consens i així l’alcaldia, abans de proposar una persona al Ple, pot tenir en compte la sensibilitat dels grups”, argumenta Llorente.

Hores d’ara el procés es troba en un requeriment d’informació per defectes formals en la presentació d’una de les candidatures. Un cop resolt aquest impàs, es començaran les reunions entre els grups. Llorente s’abstindrà en aquests debats per tal d’afavorir el debat dels grups i no condicionar la decisió. Si s’arriba a un consens, es portarà l’acord al Ple per aconseguir la unanimitat en el nomenament i sinó l’alcaldia podrà escollir entre els perfils amb més suports.

A més, segons el reglament, el Ple no es pot celebrar fins que no s’hagi donat audiència a la Junta de Veïns de l’EMD de Valldoreix, als consells sectorials i de barri i a les entitats de la ciutat. Amb un redactat obert, Llorente considera que el document deixa marge de maniobra per portar un únic candidat o més d’un si no hi ha hagut consens entre els grups polítics. Pel que fa a les entitats, explica que segurament participaran les escollides a l’atzar per participar al Consell de Ciutat.

Tenint en compte que el darrer Consell de Barri previst abans d’acabar l’any és el 9 de desembre al Nucli Antic i que el de la Floresta es va celebrar el passat 25 d’octubre –i, per tant, cal buscar la fórmula de fer l’audiència prèvia via comissions o amb una sessió extraordinària–, el procés no podrà culminar fins al desembre o al gener. “M’hagués agradat poder escollir el nou Síndic aquest novembre però no serà possible”, reconeix la tinenta d’alcaldia.

Sense previsió de modificar el reglament

La definició del model obert per escollir el Síndic no portarà lligada a priori una modificació del reglament ni del protocol d’aquest. Llorente recorda que l’actual Síndic de Greuges local, Ramon Palacio, fa temps que insisteix en la necessitat d’actualitzar tots dos documents i que va presentar una proposta a l’abril del 2020, moment en què la seva àrea, assegura, no podia assumir aquesta tasca perquè treballava per adaptar l’Ajuntament al teletreball i garantir connectivitat per als infants dels centres educatius de la ciutat.

Un cop passats els mesos més durs de la pandèmia es va començar a negociar la situació laboral de Palacio arran de la seva jubilació al juny del 2020, un acord que es va formalitzar al Ple del gener del 2021. En aquest es contempla que Palacio mantingui les funcions fins que es culmini el procés de selecció del nou Síndic i cobrant dietes compatibles amb la seva pensió i amb un topall màxim equivalent al Sou Mínim Interprofessional (SMI) per la seva tasca al capdavant de l’oficina. L’acord va arribar després de no haver-se assolit un acord perquè es mantingués al càrrec fins esgotar el mandat.

En les negociacions abans de la renúncia de Palacio, aquest va proposar la possibilitat d’incrementar la dedicació a una jornada completa mentre el govern va posar sobre la taula dues opcions: mantenir el càrrec sense remuneració o cobrar el 75% del salari d’un regidor, una quantitat que Palacio va rebutjar. El nou procés selectiu no estipula la dedicació però Llorente diu que a priori es mantindran els criteris amb què Palacio va accedir al càrrec: mitja jornada amb una remuneració de 2.025 euros bruts al mes.

Deixar la provisionalitat del càrrec

Des de la jubilació de Palacio, la figura del Síndic de Greuges es troba en una provisionalitat administrativa ja que no hi ha una relació laboral formal amb l’Ajuntament sinó que cobra per dietes (150€ per assistència al Ple, 40€ per assistència a la Junta de Portaveus, 35€ per assistència a l’oficina del Síndic presencial o telemàtica, 40€ per reunions amb entitats o associacions, 50€ per assistència a òrgans col·legiats de fora del municipi i sense determinar els altres possibles desplaçaments).

L’objectiu del procés iniciat és renovar el càrrec abans del venciment del seu mandat de Palacio, que s’esgotaria a l’octubre del 2022, evitant així allargar la provisionalitat del càrrec. Llorente no va acceptar mantenir-lo al càrrec cobrant dietes durant la resta del mandat o amb altres acords ad hoc perquè suposaria fer una plaça a mida d’una persona en particular.

Palacio va ser nomenat al 2017. En primera votació va tenir els suports de PDECAT-Demòcrates, del PSC i del regidor no adscrit Dimitri Defranc, sense arribat a la majoria de tres cinquenes parts del Ple. En la segona votació, quan només calia majoria absoluta, també va rebre el suport d’ERC-MES i ICV-EUiA, a més de l’abstenció de la CUP-PC. Només Ciutadans i el PP van votar-hi en contra.

Des de llavors no només ha incrementat les atencions, sofrint una davallada per la pandèmia, sinó que ha impulsat iniciatives d’ofici, ha tancat un acord amb Sorea per les reclamacions per l’abastament d’aigua, ha impulsat les Jornades del Síndic (sobre drets dels infants, de les persones migrants i atenció psicològica), ha descentralitzat la seva atenció, ha arribat a un acord amb el SOC per tramitar queixes pels retards en els ERTOs i ha hagut d’adaptar la seva atenció a la pandèmia. També ha participat activament al Fòrum de Síndics i Síndiques locals i, especialment, en la realització de l’informe Digitalització i drets de la ciutadania.

L’oportunitat de tenir la primera Síndica

L’Oficina del Síndic de Greuges es va crear al 2007, en aquell moment amb l’enginyer industrial Jaume Clavell com a primer Síndic de la ciutat, un càrrec que va mantenir durant una dècada. Durant els seus darrers anys al càrrec, però, una malaltia li va dificultar la feina. Dos anys després de deixar el càrrec, va morir a l’edat de 86 anys. El seu successor va ser Palacio, nomenat al 2017 per un mandat de cinc que no esgotarà davant de la seva jubilació i l’acord assolit amb el govern per a la renovació del càrrec.

Durant els 14 anys d’institució del Síndic de Greuges a nivell local només hi ha hagut dues persones al càrrec, totes dues homes. En aquest procés s’obre l’oportunitat de tenir la primera Síndica de Greuges. Llorente diu que allò més important és el perfil de cada candidat i candidata però que no esborrarà el gènere en l’anonimització dels perfils per si algun grup polític vol tenir en compte aquesta mirada en el nomenament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article