25 N: Marxa silenciosa en record de les dones assassinades per violència masclista

Foto: Hora Bruixa

El lila i el negre han estat els colors protagonistes del dia en una nova jornada del 25 de novembre, dia contra la Violència Masclista. Hora Bruixa, el col·lectiu feminista de Sant Cugat, ha convocat una marxa silenciosa al vespre amb torxes en record de totes les dones víctimes, assassinades en mans d’homes. 

Una seixantena de persones s’ha concentrat a la plaça Lluís Millet a les 19h i ha seguit un recorregut per les vies més cèntriques de la ciutat fins arribar a la plaça d'Octavià. Allà s’ha llegit el nom i l’edat de les 35 dones assassinades als Països Catalans d’aquest 2019 i s'ha iniciat la lectura del manifest: “Avui marxem i ens alcem per totes elles. No ens quedarem ni passives, ni expectants. Per cada una d’elles, tenim totes el deure d’apoderar-nos, d’agafar força, i de lluitar. Estem decidides a plantar cara a la violència masclista”.

Hora Bruixa ha volgut destacar que el que pateixen les dones és violència masclista, essent les dones les víctimes i els homes els agressors. En aquest sentit, no hi ha espai per altres conceptes que alguns partits i associacions d’extrema dreta volen blanquejar: “Ni és violència de gènere ni és violència domèstica i els assassinats de dones en mans d’homes no són casos aïllats, són feminicidis”. 

Seguidament, s’ha volgut fer especial menció a les dones migrades i racialitzades, víctimes del masclisme i del racisme que les ignora i els barra el pas, la llibertat i la vida amb fronteres físiques i psíquiques: “La llei d’estrengeria és violència institucional i condemna les dones a un treball submergit, al racisme i a les agressions xenòfobes. Prou cultura de la por, ser una persona migrada no és cap delicte”.

Un cop finalitzada la lectura del manifest, les dones concentrades han encès una foguera amb les torxes, culminant així la jornada de protesta. Tot i que la marxa i l’acte s’han desenvolupat sense problemes, hi ha hagut un moment de tensió amb la Policia Local, que ha sol·licitat la identificació de les organitzadores. No obstant això, totes les presents s’han autoresponsabilitzat de l’acte i han assegurat als agents que recollirien el material usat durant l’acte. 

El masclisme és una xacra social que es manifesta a l’entorn familiar, sentimental i en totes les relacions socials. Jornades com les d’avui serveixen per fer una reflexió intrapersonal per veure quin és el gra de sorra que totes i tots podem aportar en aquesta lluita. 

I és que es tracta d’una guerra. Des de 2003 han estat assassinades 1.028 dones a l’Estat Espanyol. No són xifres, són dones que ja no hi són, que els han ofegat l’existència fins que han exhalat l’últim suspir. Elles ja no poden parlar, no poden tornar i és el nostre deure donar-los la veu que els han pres.

Notícies relacionades