Abidin Bucharaya: “Hi ha una generació sahrauí que cada dia exigeix tornar a les armes”

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Delegat del Front Polisario a Catalunya després del canvi de destí del seu predecessor, Mah Yahdih; Abidin Bucharaya ha visitat Sant Cugat aquest dimarts per la tarda en l’acte de celebració dels 10 anys del pis de l’esperança de l’associació Sant Cugat amb el Poble Sahrauí (SCAPS). Un cop acabat l’acte, el representant del poble sahrauí ha atès elCugatenc en una breu conversa sobre la situació actual a les zones ocupades pel Marroc i als camps de refugiats.

L’activista política i defensora dels drets humans Aminatou Haidar ha creat la Instància Sahrauí contra l’Ocupació Marroquina després de la dissolució del Col·lectiu de Defensors Sahrauís de Drets Humans (CODESA). Alguns mitjans ho han presentat com una escissió. Haidar defensa que es tracta d’un col·lectiu que aposta per la lluita pacífica. Què suposa aquest canvi?

– És la mateixa lluita amb els mateixos objectius però amb més actors. Aquesta nova instància serveix per reforçar més la feina que es fa als territoris ocupats. No té cap altra connotació.

Té sentit aquest canvi i l’aparició d’actors diferenciats si l’objectiu és el mateix?

– Bé, ser activista als territoris ocupats no és gens fàcil. La diversitat dels grups i dels col·lectius es fa amb la finalitat d’evitar que tots acabin a la presó de cop. CODESA ha deixat d’existir però l’han elevat a un nivell més alt i que aglutina més col·lectius, i això rep el nom d’Instància Sahrauí contra l’Ocupació Marroquina.

Què més podem fer des de Catalunya per desencallar la situació?

– La qüestió del Sàhara Occidental està sotmesa a què les Nacions Unides apliquin les seves pròpies resolucions. És evident que els sahrauís no ens podem quedar sense fer res. Els hem donat un marge de 30 anys per aplicar el pla de pau. Si encara hi ha una mínima esperança i els cascs blaus segueixen al territori és gràcies a l’oxigen que administra el Front Polisario perquè aquest pla no caigui.

La presència de les Nacions Unides i les negociacions no poden esdevenir un fi. Tot això és un mitjà. Els sahrauís ens sentim molt legitimats per utilitzar tots els fronts legals al nostre abast. Entre ells hi ha l’opció de tornar a la guerra. No és una fantasia. L’statu quo que Marroc ha imposat als territoris ocupats alimenta els factors de risc.

Tot i això, ara mateix el panorama és favorable perquè la Unió Europea pugui actuar i garantir una estabilitat al nord d’Àfrica. Un dels països més beneficiat seria Espanya, que com a govern ha estat part del problema. Ara ho pot ser de la solució.

Estem més a prop de la guerra que anys enrere?

– És una decisió a prendre en el marc dels congressos generals i a nivell col·lectiu. Als camps de refugiats hi ha una generació nascuda després de la firma de l’alto al foc i que ha crescut amb la decepció. No creuen en els organismes ni el dret internacional. Cada dia exigeixen a la direcció política que hem de tornar a les armes perquè sembla que Marroc no entén un altre llenguatge mentre la comunitat internacional mira l’escenari però no mou fitxa.

Per ara posem en marxa tota la maquinària perquè el procés es reprengui amb seriositat i credibilitat. Hem de fer un referèndum. En cas contrari, estaríem caminant cap a un escenari desconegut. Si el conflicte esclata de nou, serà molt difícil mesurar les conseqüències al nord d’Àfrica.

La COVID-19 ha arribat als campaments tot i que la situació està controlada. Com és l’afectació al territori ocupat?

– Hi ha hagut contagis però sembla que no ha estat un gran desastre humà. Les autoritats marroquines no han fet cap tractament especial. Els ciutadans d’aquestes zones se senten com ciutadans de segona classe. Els presos polítics van ser induïts a contagiar-se de COVID-19.

Als campaments és diferent. Hem aconseguit controlar la situació i fer de la prevenció la nostra columna vertebral. Si sorgeix un contagi massiu, la situació canviaria molt perquè no tenim un sistema sanitari que pugui fer-hi front. Si hi ha hagut pocs casos és perquè les autoritats, des del primer minut, han mobilitzat la sanitat sahrauí amb la prevenció com a eix. La normativa establerta seguirà vigent fins que acabi el coronavirus.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article