Advertència a l’Audiència pública: cinc bombers per a 180.000 habitants

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Marc Guix, bomber del parc de Sant Cugat i Rubí, acompanyat d’un company, ha acudit a l’Audiència pública del Ple de gener per advertir de la manca de recursos que té el cos de Bombers a la ciutat. Segons explica, el parc dona cobertura a Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal, una població de 180.000 habitants. Tenint en compte el personal i els torns, sempre hi ha cinc bombers preparats per actuar però, amb alguna baixa, es poden trobar amb quatre.

Aquest canvi de xifra és determinant perquè, si cinc bombers per a 180.000 habitants ja és poc, segons ells mateixos han denunciat, el fet de només tenir-ne quatre només permet fer una única sortida del parc perquè les altres dues persones s’han de quedar a les instal·lacions: “Hi ha dies que si hi ha un incendi a Sant Cugat i al mateix temps un a Castellbisbal, no podem acudir als dosˮ.

Segons Guix, els bombers han fet més de 2.000 atencions durant el darrer any i arreu de Catalunya es van acumular un total de 500.000 hores extres (80.000 més que al 2017). Per això han decidit negar-se a fer hores extres, com a forma de pressió per a la contractació de nou personal. Alhora, adverteix, un incendi com el del pis de Badalona en què van morir tres persones hagués sigut molt més difícil d’atendre a Sant Cugat ja que hi ha menys efectius i no es compta amb el suport de Barcelona: “Aquí haguessin sigut molt més de tres mortsˮ.

Però la seva reivindicació no només es limita al personal i les hores sinó també a les eines i vehicles de les quals disposa el parc. Tots dos han denunciat que cal una actualització ja que molts estris són vells i suposen una demora de temps: “Quan hem de rescatar a una persona greu, de vegades triguem tant que potser mor mentre ho intentemˮ. A més, denuncia que al 2014 es va prendre el compromís de dotar d’un nou camió al parc i que quatre anys després ni ha arribat “ni se l’esperaˮ.

Guix ha fet un ampli repàs a les reivindicacions dels bombers tot i que ha hagut d’escurçar el discurs que tenia previst per ajustar-se als temps de l’Audiència pública. El conjunt de la sala ha aplaudit les reivindicacions dels bombers mentre l’alcaldessa, Carmela Fortuny, els ha agraït l’explicació i els ha emplaçat a seguir trobant-se amb la tinenta d’alcalde de Seguretat, Cristina Paraira.

Robatoris, tarifa plana de transport, sorolls i habitatge

La resta de l’Audiència pública ha estat marcada per temes d’actualitat, i en alguns casos recurrents. Alfredo Cernuda i Ángel García han demanat més mesures de seguretat al govern i han criticat la gestió que se n’ha fet fins el moment. Paraira ha defensat que el govern està preocupat per l’afer i que, a més, durant el darrer any s’ha aconseguit rebaixar en un 5% el nombre de robatoris. Aquest afer el desenvolupem amb més detall a la contracrònica del Ple.

També han acudit diversos veïns preocupats per l’efecte sobre els impostos de l’aplicació de la tarifa plana de transport. Consideren que la tarifa metropolitana vinculada al valor cadastral i cobrada per l’Àrea Metropolitana –en ocasions es confon amb l’IBI– suposa una penalització per a les persones que no utilitzen el transport públic i per a les que tenen més d’una propietats mentre, diuen beneficia els llogaters i les persones que venen de fora de la ciutat.

Carles Brugarolas, regidor d’Economia, ha defensat que els serveis públics són pagats pel conjunt dels contribuents i no només pels que en fan ús. Pel que fa a l’efecte del nou impost, recorda que l’Ajuntament prepara un contenciós que presentarà al febrer per tal de rectificar la inequitat intramunicipal (entre propietats similars) i intermunicipal (entre ciutats). En qualsevol cas, diu, està previst que l’impost es comenci a cobrar a partir de l’octubre i que directament –per als que tenen al contracte el càrrec de l’IBI– o indirectament afectarà també als llogaters.

Francesc Fernández, portant la queixa que havia plantejat al Consell de Barri del Centre-Est, ha demanat saber si l’empresa de ferralla del carrer Joan XXIII compleix amb la normativa de sorolls ja que afecta al dia a dia del veïnat. El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha explicat que està en període de renovació de la llicència, per al que ha de presentar de nou estudis d’impacte ambiental i sonor, el compliment de normes urbanístiques i el control de les instal·lacions. Amb el vist i plau del veí, s’ha compromès a fer una mesura dels sorolls des de l’habitatge de Fernández per tal de veure si se superen els límits legals. Ha agraït la queixa perquè, diu, és la primera que rep d’aquest àmbit i això li permet iniciar l’actuació.

Finalment, Yolanda Rodríguez ha criticat que en el darrer Ple no la van deixar accedir. Com quan va protestar nua a les portes de l’Ajuntament, segueix exigint una millora de les respostes habitacionals i, en aquest cas, ha vinculat la reivindicació a una crítica a Promusa i a la retribució dels polítics. L’alcaldessa, Carmela Fortuny, només li ha contestat que aquesta vegada no l’han feta fora del Ple perquè no ha interromput el debat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article