L’Ajuntament rebutjarà la instal·lació d’empreses armamentístiques a la ciutat

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Qasioun News Agency

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha promogut una moció per fomentar la regulació de les empreses que es dediquen a la producció d’armament ja que, apunten, la majoria d’elles tenen correlació directa amb els conflictes armats dels quals fugen les persones refugiades que el municipi pretén protegir com a ciutat refugi. Després del procés de negociació entre les forces polítiques amb representació al consistori, la proposta ha esdevingut quasi institucional amb la presentació de forma conjunta per part de tots els grups exceptuant Ciutadans i PP.

Els primers en assumir la crida del Centre Delàs van ser la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA amb una proposta que pretenia que l’Ajuntament afavorís a través del plec de clàusules dels concursos públics aquelles empreses que no tinguessin cap vincle amb el mercat armamentístic. Una esmena de PDECAT-Demòcrates i el PSC per eximir d’aquesta condició els contractes relacionats amb els cossos de seguretat i protecció civil ha acabat definint la moció tal com és actualment amb la garantia que serà aprovada dilluns per una àmplia majoria –només els grups proposants representen 20 dels 25 regidors que té el Ple.

Així mateix, amb la mateixa proposta, Sant Cugat es declararà ciutat lliure d’empreses armamentístiques, el que significarà que el consistori rebutjarà qualsevol possible instal·lació d’aquest tipus d’empreses a la ciutat. El propi redactat marca el termini d’aplicació de sis mesos. També s’inclou la realització de treball conjunt amb el Centre Delàs per informar de les empreses vinculades a la fabricació d’armament.

Per justificar la decisió, l’argumentari de la moció explica que al 2016 hi ha hagut un rècord històric d’exportació d’armes de fabricació espanyola, amb un valor total de 4.052 milions d’euros i autoritzacions d’exportació que ascendeixen els 5.550 milions. Amb aquesta proposta, el Centre evidencia que l’Estat espanyol se situa en la setena posició en escala mundial i la quarta a l’Orient Mitjà en exportació d’armes segons dades del Stockholm International Peace Research Institute. Tot mentre les fronteres van blindant-se amb un augment pressupostari constant de l’Agència Europea per a la Gestió i la Cooperació Operativa a les Fronteres Exteriors dels Estats membres de la Unió Europea (Frontex).

El Centre Delàs dóna especial importància a la crisi dels refugiats. De fet, durant el present curs ha fet i participat a diversos actes al voltant del dret a asil de les persones refugiades a la ciutat, una reivindicació que de moment no ha significat l’arribada de nouvinguts de Síria davant de l’incompliment de la quantitat de persones a acollir compromesa per l’Estat i entre crítiques de l’Associació de Voluntaris per als Refugiats per provar l’acollida a través d’ONGs que demanen pisos per portar ja refugiats a casa nostra.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article