Arcadi Oliveres ja és fill predilecte de Sant Cugat

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Lali Puig

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’economista i activista per la justícia global Arcadi Oliveres ja és fill predilecte de Sant Cugat. El govern va anunciar l’inici dels tràmits quan Oliveres va donar a conèixer que sofria un càncer terminal, que va acabar amb la seva vida el passat 6 d’abril. Finalment el Ple d’atorgament d’aquest reconeixement s’ha celebrat a títol pòstum aquest dilluns per la tarda.

Els vots favorables dels tres grups de govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) i del principal grup de l’oposició, Junts per Sant Cugat, han servit per atorgar el títol a l’activista davant d’un públic format per diversos familiars i per integrants de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), entitat local que presidia. Ciutadans ha optat per l’abstenció tot dient que el govern no ha consensuat la proposta amb l’oposició.

“L’avi de l’Arcadi va construir fa 100 anys la casa on vivim a Sant Cugat”, ha explicat la companya d’Oliveres, Janine Künki, “fa 17 anys vam fer-hi obres per venir a viure a la ciutat”. Amb una breu història de la vinculació d’Oliveres amb Sant Cugat, la vídua ha agraït el reconeixement d’una ciutat que, diu, encaixa perfectament amb la diversitat que l’economista i activista defensava. “Aquí ens hi hem trobat molt bé”, ha dit.

Neus Sotomayor, fins ara directora de la Unipau i tot just nomenada presidenta, ha reivindicat el reconeixement públic de l’Ajuntament com una forma de posar en valor el llegat d’Oliveres. “Ens sentim molt orgulloses d’haver tingut l’Arcadi com a president”, ha dit en nom del patronat de la Unipau. Posteriorment, Àlvar Roda, membre de la junta de l’entitat, ha llegit un poema de comiat com a darrera intervenció a un Ple que ha clos amb aplaudiments i tothom en peu.

Reconeixement a la trajectòria i llegat

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha iniciat el Ple dient que l’atorgament del títol de fill predilecte suposa un reconeixement a la trajectòria i al llegat d’Oliveres; “la distinció més honorífica que pot atorgar aquest Ple”. Recorda que quan va trucar-li per comunicar la decisió de nomenar-lo fill predilecte, ell va respondre que no s’ho mereixia. L’alcaldessa ha posat en valor la seva figura per dir “veritats incòmodes” i pel seu compromís: “Canviar el món és possible des de petits actes de la vida quotidiana”.

Oliveres era professor d’Economia a la UAB, molt estimat per moltes generacions d’estudiants, i era conegut, sobretot, pel seu compromís polític amb la lluita anticapitalista, pels drets socials i laborals i, especialment, per la democràcia i el desarmament. Va ser un referent social en moviments com el 15M i va presidir entitats com Pax Christi, l’Institut Víctor Seix de Polemologia, Justícia i Pau i la Unipau, a més d’implicar-se en la Fundació per la Pau i crear el moviment social i polític Procés Constituent.

Durant els darrers anys, Oliveres ha rebut reconeixements a la seva carrera, com al 2019 la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona, motiu pel qual vam fer-li la darrera entrevista, on explicava el seu recorregut i reconeixia aquests guardons com els darrers que rebria ja que reconeixien la seva trajectòria. Va anunciar el seu càncer terminal en la darrera diada per la no-violència organitzada per la Unipau al gener al Celler Cooperatiu. Des de llavors ha rebut milers de reconeixements i condols a través d’un lloc web habilitat per la família. Posteriorment ha rebut altres reconeixements, com ara a nivell local l’habilitació d’un llibre de condol a l’Ajuntament o una menció especial a la darrera edició del Premi Torre Negra. Aquest diumenge a les 18h. el Claustre acollirà un acte d’homenatge organitzat per la Unipau.

Reivindicació política

El Ple extraordinari en què s’ha anomenat Oliveres com a fill predilecte ha servit perquè els diferents partits hagin posat en valor la figura de l’activista. Carmela Fortuny, portaveu de Junts, ha dit que l’acte ratifica el reconeixement que el veïnat ja ha fet explícit i ha defensat la seva feina a favor de la justícia social. Tot reconeixent que discrepaven “amb certes coses”, la cap de l’oposició ha defensat la lluita d’Oliveres per un món millor així com la seva coherència.

Gemma Aristoy, regidora de Ciutadania, ha parlat en nom d’ERC-MES tot dient que el nomenament com a fill predilecte és una reivindicació de la feina d’Oliveres en favor de la justícia social, la mirada pacifista i la reconciliació entre els pobles. Aristoy també ha recordat la mirada anticapitalista plantejada per l’economista –que qualificava el sistema de “criminal i assassí”– i ha cridat a emprendre petits canvis quotidians que permetin assolir la transformació social.

Pilar Gorina, en nom del PSC, ha reivindicat Oliveres com un estímul que ha deixat petjada. Com també han fet la resta de polítiques, ha recordat la seva implicació local a la Unipau. “Ha utilitzat la dissidència per explicitar la societat injusta en què vivim”, ha dit, “el seu objectiu era fer evidents les limitacions del capitalisme i de la democràcia representativa com a sistema polític”. Ha posat en valor que pogués saber abans de morir que Sant Cugat el nomenaria fill predilecte.

Núria Gibert, portaveu de la CUP-PC, ha recordat el suport explícit d’Oliveres a la candidatura del seu partit –també va participar en actes dels Comuns– i, específicament a Sant Cugat, a la CUP-PC –també a Guanyem Valldoreix–. La cupaire ha posat en valor el llegat que ha deixat en milers d’alumnes gràcies a les seves classes però també a la participació en actes a l’antic casal de la Guitza, la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF) de la UAB o al mateix Procés Constituent. Gibert ha qualificat l’economista de “força moral” que demostrava que “un altre món és possible i només cal organitzar-lo”.

Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, per la seva banda, ha fet una intervenció curta en què només ha mostrat el seu desacord amb la proposta pel que consideren una manca de consens amb l’oposició. El seu parlament s’ha limitat a anunciar l’abstenció que ha deixat un resultat de 22 vots favorables i les tres abstencions dels regidors taronja.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article