Càritas ha incrementat en un 31% el nombre de persones ateses durant el 2020

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

2.189 persones han acudit a algun dels serveis de Càritas durant el 2020, el que suposa un increment d’un 31% respecte al 2019, quan 1.670 persones van acudir a l’entitat. L’increment és especialment significatiu al Recer, on s’agrupa el menjador i el magatzem per cobrir necessitats alimentàries. En aquest cas l’increment ha estat d’un 40% comparant la mitjana de 270 famílies ateses durant el 2019 i la xifra d’aquest mes (380 famílies, 935 persones). Al juny es va viure el pic d’atencions màximes al Recer amb un total de 589 famílies ateses (1.389 persones). L’acció s’ha pogut mantenir amb un total de 245 voluntaris.

La memòria anual de Càritas demostra un increment de la vulnerabilitat en el marc de la COVID-19 i un manteniment de bona part de les persones que han acudit per demanar suport alimentari. Tot i això, mossèn Emili Marlés i la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, no s’atreveixen a preveure si la nova vulnerabilitat es cronificarà. Tot dependrà, diuen, de com avanci la situació econòmica.

“Un 2,4% de la població de Sant Cugat ha vingut a Càritas”, recalca el mossèn, “donar menjar és la primera etapa, parar el cop, però també volem fomentar la inserció social amb acollides i acompanyament laboral”. En aquest sentit, Marlés explica que s’han pogut mantenir els lots d’aliments en quantitat i qualitat gràcies a les aportacions de la ciutadania en el marc de campanyes com 800x10 i els donatius de Nadal.

Gibert explica que la pandèmia ha deixat unes bosses d’exclusió social més gran i més persones al llindar per acomiadaments, endeutaments... “Si s’ha d’augmentar el conveni no seria problemàtic però per ara consolidem els recursos que gestionem directament des de l’Ajuntament”, diu la tinenta d’alcaldia en referència a l’aportació anual de 80.000 euros públics a l’entitat diocesana, “fem mans i mànigues per fer el que ens toca però cal accions més estructurals que no podem fer només des del món local”.

Bona mostra dels reptes per afrontar la vulnerabilitat han estat els testimonis de Cintia i d’Umberto, atesos per Càritas a Sant Cugat d’ençà que van venir de Veneçuela, la primera buscant un tractament per a la diabetis i el segon per buscar feina. Tot i les diferències entre els seus casos, hi ha un punt comú: dificultat d’accés al món laboral, risc d’accedir a feines precàries i convivència en família en habitacions rellogades. De fet, segons la memòria presentada aquest dimarts al migdia, un 41,7% de les persones ateses per Càritas viuen en relloguer i un 12,4% es troben en actiu en l’economia submergida.

Més enllà de les dades globals, Càritas ha atès 38 persones (36 de les quals de Sant Cugat) en el servei Arrela’t d’acollida i acompanyament a persones nouvingudes, 28 al menjador social, 3 al pis d’homes, 120 persones al programa d’inserció laboral (amb 38 formacions i 25 persones al curs d’orientació laboral) i 30 ofertes laboral cobertes. Alhora, 29 persones (15 de Sant Cugat) han acudit al projecte de conversa en castellà, 13 (6 de Sant Cugat) al projecte d’alfabetització pel que fa a la lectura i l’escriptura, 17 persones la talleret per a mares i infants de 0 a 2 anys i 11 adolescents a l’acompanyament educatiu.

Moltes d’aquestes xifres són inferiors a les registrades durant el 2019 ja que la pandèmia ha limitat la presencialitat i ha fet que algunes persones no acudissin a alguns serveis o tinguessin por d’acceptar algunes feines en l’àmbit sanitari. Tot i això, Montse Peñalver, tècnica referent de Càritas Sant Cugat, ha explicat que s’ha mantingut contacte telefònic amb les persones que van deixar d’acudir a alguns serveis i que, en el cas dels àpats del menjador, o bé es van facilitar targetes moneder mitjançant els serveis socials o bé es van donar lots del magatzem.

A la memòria també es recullen altres xifres com ara els 2.596,40 quilos d’aliments produïts a l’hort solidari –comptant a banda les 1.563 unitats d’enciams–, que han servit per al Recer. També s’incorpora una memòria econòmica en què s’indica que l’acció de Càritas a Sant Cugat representa un valor de 874.269,45 euros, la majoria dels quals provenen dels valors dels aliments recollits com a donatiu, als donatius econòmics de particulars i empreses i a l’aportació de Càritas Diocesana de Terrassa.

Del conjunt del pressupost de la Parròquia, explica el mossèn, un 74% va directament a Càritas i un 12% a altres aportacions socials a altres Càritas i a la Llar d’Avis, entre d’altres. El cost de l’església i les cerimònies va ascendir a 128.932 euros i el d’obres i reparacions a 3.511, segons la pròpia Parròquia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article