La Casa de la dona retrà homenatge mensual a les dones assassinades pel masclisme

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Cada primer dijous de mes a les set de la tarda alguns dels col·lectius proposants del projecte de la Casa de la dona als pressupostos participatius es concentraran a plaça d’Octavià per retre homenatge a les dones assassinades en casos de violència de gènere durant el mes anterior. Seran concentracions obertes a tota la ciutadania amb la voluntat de visualitzar una lacra que es va cobrar la vida de 53 persones a tot l’Estat durant el 2016 segons dades del Ministeri.

El cicle de concentracions ha començat aquest dijous, primer de febrer, amb un acte una mica més extens que els propers ja que no només s’ha recordat les sis dones assassinades durant el gener sinó que també s’han repassat les d’anys anteriors, especialment les del passat que s’han anomenat una a una. L’acte, senzill però simbòlic, pretén visualitzar la brutalitat de la violència envers les dones. En la primera edició ha aconseguit concentrar una desena de persones.

La Casa de la dona va ser un projecte que va entrar en el procés de selecció dels pressupostos participatius. Pretenia destinar un espai perquè les dones de la ciutat compartissin experiències i poguessin, des de la feminitat, fer les seves accions i reivindicacions. Des d’una perspectiva de gènere es pretenien fer xerrades, tallers d’empoderament i activitats culturals i de sensibilització, entre d’altres. La proposta es va veure alterada i, en arribar a la votació, havia esdevingut un espai compartit amb altres entitats. Llavors, els proposants s'hi van desmarcar. A més, finalment no va ser escollida per la ciutadania.

El cicle de concentracions mensuals era una de les activitats que, segons dones de Podem, es preveia realitzar en el marc de la Casa de la dona. Segons expliquen els organitzadors de l’acte, intentaran realitzar diverses activitats que es preveien en el marc del projecte i que es poden fer malgrat no tenir un espai físic. Posen especial èmfasi també en destacar que, tot i que la Casa de la dona va ser proposada per unes organitzacions en concret, les mobilitzacions pretenen ser un “espai ampli feminista”.

La Casa de la dona ha estat un dels vuit projectes catalans guardonats pel programa Impulsa, una iniciativa creada per Podem a nivell estatal que aprofita “els excedents dels càrrecs públics electes” per finançar projectes no necessàriament lligats al partit a través d’una votació popular. Li han pertocat 3.000 euros, com a la resta de projectes catalans seleccionats.

*Actualització: Tot i que en l'acte els organitzadors van explicar a elCugatenc que els convocants eren tots els col·lectius que havien participat a la Casa de la dona, dones amb Iniciativa, dones de la CUP, Hora Bruixa i dones de Podem; Hora Bruixa ha contactat amb aquest diari per desmarcar-se de la mobilització. Diuen que l'acte ha estat cosa només de Podem tot i que es va anunciar sota el nom de Casa de la dona. Sí hi van participar membres d'ICV i la CUP.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article