Crida perquè les entitats de voluntariat millorin la comunicació dels seus projectes

Foto: Jordi Pascual

El Dia Internacional del Voluntariat d’enguany, celebrat a la ciutat amb un acte dimarts a la tarda al Cafè Auditori, ha estat marcat per una crida a les entitats que tenen programes de voluntariat a millorar la comunicació dels seus projectes per així créixer i poder tenir més impacte social. Després de la lectura d’un manifest en què s’ha reivindicat la figura de les persones que s’impliquen en ONGs i altres col·lectius, la youtuber i experta en comunicació social Noemí Fuster ha entomat la part central de l’acte fent una repassada a alguns dels aspectes comunicatius que, al seu parer, han de tenir en compte les entitats.

Fuster explica que es va iniciar al món de la comunicació social a través d’un vídeo per donar suport a la iniciativa Africa Stop Malaria, una agrupació de petites entitats que havien iniciat projectes per eradicar la malària al continent veí. Després d’aquella experiència diverses entitats es van interessar en la iniciativa i van demanar ajut per als seus projectes. Va ser així com va crear Bon dia món, l’empresa de comunicació social en positiu que ha creat de la mà de dos companys i des d’on han impulsat projectes com el documental Mi nombre no es refugiado i el proper Gambia. Emociones a flor de piel.

De la seva experiència extreu la conclusió que és important ser visibles perquè això permet tenir més voluntaris i socis. “La gent hi confia i ingressa els diners d’un viatge per fer voluntariat sense conèixer-teˮ, explica, tot reconeixent que també hi ha riscos ja que això permet la creació d’estafes en línia. D’aquí la importància de guanyar-se una marca i cuidar-la també quan hi hagi alguna notícia que li afecti negativament. En aquest sentit ha posat l’exemple d’Oxfam Intermón després de l’escàndol d’Haití, acceptant l’error i buscant solucions alhora que intentant recuperar la bona imatge prèvia.

Enmig de les oportunitats de les xarxes també hi ha els riscos de les notícies falses, dels rumors i d’influencers amb errors. Fuster ha encoratjar les entitats a millorar la comunicació i fer-ho amb les seves pròpies eines perquè, al seu parer, és molt més potent un missatge clar de les persones implicades en les iniciatives socials que buscar personalitats externes que no coneixen ben bé els projectes. “I per això el missatge ha de ser clar i senzillˮ, reivindica.

L’acte del Dia del Voluntariat està organitzat per l’Oficina del Voluntariat de l’Ajuntament amb la participació de diverses de les entitats de la ciutat que tenen programes en aquest sentit. L’alcaldessa, Carmela Fortuny, que ha donat la benvinguda i ha clos l’acte, ha reconegut la tasca dels col·lectius i ha reivindicat que “ser voluntari és més que fer, és tenir un compromísˮ.

A través de l’oficina es pot accedir a voluntariats socials, comunitaris, culturals, ambientals i internacionals. Durant el 2017, segons la darrera memòria, hi va haver 642 persones voluntàries, incloent les del Campionat Europeu de Boccia per a persones amb paràlisi cerebral celebrat a la ciutat entre el 2016 i el 2017. Durant el 2018, coincidint amb el reconeixement com a Ciutat Europea de l’Esport, l’oficina s’ha marcat l’objectiu de donar-se a conèixer en l’àmbit esportiu.

Notícies relacionades