Del feminisme a les pensions, la manifestació de l’1 de maig agrupa les principals reivindicacions del moment

Foto: Jordi Pascual

Més de 80 persones han marxat dimarts al matí pels carrers del centre de la ciutat en la manifestació del dia del treballador convocada per la Plataforma 1er de maig amb el suport d’ERC, ICV, Sant Cugat en Comú, el Jovent Republicà (JERC), MES i Procés Constituent i de la Plataforma de Pensionistes, el Sindicat de Llogaters i el Comitè 1 de maig. El pont i la pluja han fet minvar l’assistència respecte als anys anteriors. A més, aquesta ha estat la primera convocatòria no realitzada per la desapareguda Assemblea pels Drets Socials (ADS).

Encapçalats per una pancarta que crida a una “vida, treball i pensions dignes”, els manifestants han cantat proclames en favor de la igualtat salarial entre homes i dones, en defensa del sistema públic de pensions, pels drets laborals en general i cridant a la vaga. “Entenem el dia d’avui com una jornada de lluita i reivindicació necessària per canviar la correlació de forces i combatre l’explotació, la precarització i l’opressió”, reivindica el manifest que s’ha llegit just abans d’acabar la protesta, a l’estació per acudir plegats a la convocatòria de Barcelona. A la plaça Lluís Millet també s’han cantat, amb la Coral Cantem les 40, la Internacional i el Canto a la libertad de José Antonio Labordeta.

El primer de maig del 2018 ha estat una jornada de lluites compartides a nivell local, amb la participació dels partits però deixant-los en un segon terme perquè els col·lectius i persones a títol individual prenguessin protagonisme. És per això que, entre les proclames del manifest, ha tingut presència la crisi habitacional, lamentat que a Sant Cugat hi ha un atur baix perquè les desigualtats i l’elitització acaben expulsant les classes populars i persones desocupades a altres municipis més assequibles: “Si l’atur és baix, és perquè Sant Cugat expulsa els col·lectius vulnerables, obliga a marxar a tothom qui no té prou recursos per poder viure en aquesta ciutat d’elit”.

Seguint el fil del que va viure Sant Cugat i tot el país ara fa gairebé dos mesos en el marc de la vaga feminista, el manifest conjunt també ha reivindicat la visibilització de les tasques de cura i de la llar així com la implicació dels homes en el seu desenvolupament: “És el pas necessari per trencar el sostre de vidre que sotmet a les dones a la dependència, la invisibilitat i la precarietat”. Recorden que només un 3% dels homes redueix la jornada laboral per tenir cura dels fills mentre entre les dones ho fan un 26%.

La manifestació també ha cridat contra les reformes laborals del PP i del PSOE que “empitjoren dia a dia la precarietat, la temporalitat, l’atur, la irregularitat, la inseguretat, els salaris baixos...” Lamenten que cada cop hi ha més gent en risc d’exclusió social i pobresa mentre es fomenta la competició en contra de la solidaritat. “No és casual que es precaritzen els llocs de treball, és una mesura d’aquest sistema per abaratir la mà d’obra i trencar el teixit solidari que fa forta la classe treballadora”. Criden, a més, al desenvolupament de la renda garantida de ciutadania, a l’augment del salari mínim interprofessional i fomentar el treball digne.

Els pensionistes han tingut el seu propi espai, amb pancarta pròpia i part del manifest dedicat a les seves reivindicacions. Critiquen la buidada del Fons de Reserva, les reformes laborals i l’aposta del govern espanyol en favor dels plans de pensions privats. “Els governs del PP i PSOE han fet cada cop més difícil accedir a pensions i han fet les pensions més pobres”. Per això, lamenten el posicionament del PNB permetent l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat, que, diuen, només recullen un endarreriment del factor de reducció de les pensions. A nivell local, demanen específicament millores en les polítiques d’habitatge, sanitat, mobilitat, serveis socials i cultura.

“Les classes populars no tenim ni els mitjans de producció ni els poders financers, però tenim el poder popular: formem-nos, organitzem-nos i mobilitzem-nos avui i tots els dies fins a aconseguir una vida, un treball i unes pensions dignes! Visca el primer de maig i les classes populars!”, clou el manifest. L’acte ha acabat, després de les dues interpretacions de la coral, i amb crits reivindicant la jornada i la República.

Notícies relacionades