El col·lectiu LGTBI+ reivindica la bisexualitat en el dia de la visibilitat bi

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Unes 15 persones s’han concentrat aquest dimecres per la tarda a la plaça d’Octavià responent a la crida del col·lectiu LGTBI+ Sant Cugat pel dia de internacional de la visibilitat bisexual. Amb banderes de l’arc de sant Martí i amb els colors rosa, lila i blau –símbol bi– en banderes i samarretes s’han fet una foto al davant de la muralla del Monestir com a forma de reivindicar la bisexualitat. Les limitacions sanitàries han impedit fer un acte més vistós.

“El 23 de setembre és el dia internacional de la visibilitat bisexual i hem vingut a dir que existim i que estem aquí, que sempre ho hem estat”, ha reivindicat Jordi Brizo, membre del col·lectiu, en declaracions als mitjans de comunicació, “som una de les sigles més invisibilizades del col·lectiu LGTBI+ tot i que hi ha estudis que diuen que poblacionalment som la més gran”.

Per a Brizo, moltes persones –especialment homes– no surten de l’armari per manca de referents i per un esborrat històric a les persones bisexuals. “Som una orientació sexual que et permet tenir una vida armariada perquè pots tenir una parella de l’altre gènere i sembla que no passi res”, explica l’activista tot dient que no dir-ho tot i tenir una parella d’un altre gènere no suposa estar bé amb un mateix i pot generar problemes, “és important donar visibilitat a la comunitat perquè això no passi”.

“Entenc que hi hagi gent que no vulgui o pugui sortir de l’armari perquè el seu entorn no és segur o per qualsevol altra situació però és important que qui pugui ho faci per ajudar els adolescents visibilitzant que hi ha gent com ells i que és una opció com qualsevol altra”, clou Brizo, “si la gent que que podem dir orgullosament que som bis no ho fem, acabem fomentant que la gent no entengui el que li passa”.

Per tal de seguir amb la reivindicació el col·lectiu LGTBI+ Sant Cugat es proposa anar a escoles i fer xerrades. Així ho explica Gisela Ysàs, membre del col·lectiu, que comparteix l’aposta de donar més visibilitat a la bisexualitat: “S’ha de veure com ho compaginem amb les restriccions per la COVID-19”. Per a fer-ho, diu, compten amb el suport de la Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les Escoles Públiques de Sant Cugat, una agrupació de famílies que treballen aspectes relacionats amb el gènere des de les Associacions de Familiars d’Alumnes (AFA) dels centres públics.

El dia de la visibilitat bi es va començar a celebrar al 1993 de la mà de l’International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association tot i que a Catalunya s’ha començat a celebrar durant els darrers anys. Té l’objectiu de reivindicar l’aturada de la bifòbia i dels estereotips contra les persones bisexuals. És el primer cop que el col·lectiu LGTBI+ Sant Cugat celebra el dia de la visibilitat bi després del seu naixement al novembre del 2019.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article