El cos de Bombers demana més efectius i la renovació de vehicles i eines

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

El parc de Bombers de Rubí - Sant Cugat –que també actua a Castellbisbal– té una plantilla total de 28 persones i cada dia, des del passat 10 de desembre, hi ha quatre bombers disponibles per cobrir tota l’àrea, de gairebé 180.000 habitants. Durant el 2018, explica Marc Guix, membre de la plantilla, van fer 1.873 sortides, la majoria d’elles al terme municipal de Sant Cugat (811), essent protagonistes l’assistència tècnica (582) i els focs en habitatge (427).

Tot i tenir tres municipis com a àrea d’actuació, de tant en tant han de fer reforços a parcs propers, sent especialment habituals les actuacions a Cerdanyola, Sabadell i Terrassa. Però, tal com explica Guix, durant el 2018 van arribar a fer sortides a municipis tan llunyans com Vilanova i la Geltrú ja que el cos de Bombers de la Generalitat disposa de quatre furgons de risc químic, un dels quals és al parc de Rubí - Sant Cugat. Així mateix, quan la nostra àrea ha necessitat reforços, han arribat a venir efectius des de Granollers.

Guix, que ja va intervenir al darrer Ple municipal fent un breu repàs a les reivindicacions del cos de Bombers, explica que a tota Catalunya hi ha 2.093 persones en plantilla tot i que abans del 2022 es preveuen 683 baixes. Caldrà compensar aquestes baixes i, al seu parer, augmentar el nombre d’efectius ja que avui dia es troben sota mínims havent fet prop de 500.000 hores extres durant l’any passat. “Ara ens proposen uns pacs d’hores a agafar voluntàriament que no comptarien com a hores extres tot i que seguiríem actuant els mateixos efectiusˮ, lamenta.

Per això les trobades dels representants sindicals dels Bombers amb la Generalitat van en la línia de demanar més efectius. Està en marxa una oposició de 153 places i hi ha el compromís de treure 250 places més a mode de taxa de reposició, és a dir, sense suposar un cost extra imprevist per a l’administració. “Al mateix temps, s’ofereixen 750 places de Mossos d’Esquadra, quan ells tenen molt més efectiusˮ, enraona, “és evident que cal reforçar els Mossos però nosaltres també som seguretat ciutadanaˮ.

El nombre d’efectius, explica Guix, és especialment important tant pel que fa a la seguretat dels efectius com per a la bona atenció. Els bombers sempre actuen en binomi i, per tant, en un incendi en un habitatge cal dues persones per apagar el foc i una tercera per controlar la bomba d’aigua. Això fa que en el cas d’un incendi gran o de dues emergències al mateix temps, el parc de Rubí - Sant Cugat –i els parcs de tota Catalunya a excepció de Barcelona, dependents de l’Ajuntament– necessitin reforços d’altres indrets.

Però les mancances no només ho són a nivell de plantilla, també ho són de material. Guix assegura que molts parcs, inclòs el nostre, tenen eines velles que no funcionen correctament. “Fins i tot hi ha bombers que han pagat de la seva butxaca algunes eines perquè amb les que tenim és molt difícil atendre casos urgents amb la celeritat que caldiraˮ, enraona. Això arriba també als vehicles, tant per la vellesa dels existents com per algunes promeses incomplides: “Al 2014 es van comprometre a adquirir un autoescala per al parc de Rubí - Sant Cugat però mai ens ha arribatˮ.

El problema esdevé també pressupostari. Critica que la partida per a la formació es troba al voltant dels 40.000 euros i assegura que l’escola de bombers té molt marge de millora. “Al 2016 es va fer un Pla Estratègic que suposaria 207 milions d’euros en accions de millora però no es va dotar de recursosˮ, critica el bomber, “si no han complit coses publicades al Diari Oficial, quina garantia tenim que els acords que intentem tancar ara es compliran?ˮ

Per al parc santcugatenc demanen ser sis bombers en servei i el nou vehicle, a banda de l’adquisició de nou material per a tot el país. Hi ha unes primeres propostes però, explica Guix, encara no tenen vist i plau amb el Departament d’Economia i per això temen que tot quedi en paper mullat. Mentrestant, com ja va dir el govern municipal al darrer Ple, els ajuntaments de Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat s’han posat al costat de les reivindicacions dels bombers per insistir a la Generalitat. Fins on arriba aquesta pressió és un dels interrogants del cos.

Alhora, clou Guix, no tot es resumeix en les millores als Bombers. En les seves sortides han comprovat que molts incendis en domicilis tenen al darrere situacions de pobresa energètica. Una correcta atenció a les persones amb pocs recursos podria ser també una mesura que ajudés a reduir el risc d’incendi i salvar vides. De moment, però, les reivindicacions sindicals se centren en els drets i seguretat laboral dels efectius. Per fer pressió, han decidit deixar de fer hores extres.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article