El feminisme santcugatenc clama contra les agressions sexuals

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Més d’un centenar i mig de persones s’han concentrat dimarts a la tarda a la plaça d’Octavià després d’haver-se donat a conèixer dues presumptes agressions sexuals produïdes a la ciutat durant el darrer mes, totes dues en l’àmbit de Can Solà. La convocatòria ha circulat per les xarxes amb una primera crida del col·lectiu feminista i revolucionari Hora Bruixa i ha rebut el suport i difusió de formacions polítiques i també de l’Ajuntament.

A la plaça s’ha llegit un manifest en què s’ha evidenciat que les violacions i assetjaments que surten a la llum són només una petita mostra de totes les violències que sofreixen les dones. Les activistes d’Hora Bruixa han cridat a trencar la perpetuació de la violència, dels rols i de l’amor romàntic. El manifest demana que la ciutat tingui en compte les dones des de la seva concepció urbanística i global, amb la il·luminació de zones fosques, el control de la publicitat perquè no sigui sexista, la formació feminista i la lluita contra la cultura de la violació.

“Tenim tot el dret a tenir vides que valguin la pena de viure i sabem que davant una justícia patriarcal només ens tenim a nosaltres per defensar-nosˮ, han cridat interpel·lant els i les manifestants per fer xarxa i participar en la jornada de vaga feminista prevista per al proper 8 de març, “si ens agredeixen per ser dones, com a dones respondremˮ. Durant la concentració s’han cridat càntics com “si ens toquen a una, ens toquen a totesˮ i “visca la lluita feministaˮ.

Anna Sala, membre d’Hora Bruixa, explica que l’objectiu de la concentració ha estat mostrar el rebuig a l’agressió del cap de setmana i a totes les agressions que es produeixen, es coneguin públicament o no. “No ens serveix mostrar el rebuig un cop a l’any perquè hi ha hagut una notícia mediàticaˮ, reivindica, “dia a dia ens hem d’organitzar i lluitar cada dia de l’any perquè és la nostra quotidianitat, a la qual hem de fer-hi frontˮ.

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, rebutja qualsevol tipus d’agressió sexista i, davant les dues agressions, ha acordat amb els cossos policials augmentar la presència en la zona d’oci. “També ubicarem les carpes contra la violència masclista que ja col·loquem durant la Festa Major i ens adherirem al protocol de la Generalitat per denunciar els casos en què s’intueix una conducta de delicte i intimidació sexualˮ, explica, “hem d’explicar que es pot denunciar encara que no sigui un cas tan explícit com el que hem viscut el darrer cap de setmanaˮ.

L’Ajuntament estudia personar-se com a acusació però no dona detalls del cas. Així ho han donat a conèixer amb un comunicat després d’una reunió de l’alcaldessa, la tinenta d’alcalde de Seguretat, Cristina Paraira, el cap dels Mossos, Manel Rodríguez, i representants de la Policia Local. El govern també s’ha compromès a impulsar una campanya de sensibilització durant les properes setmanes.

Una perspectiva urbanística

Sala rebutja la imatge de Sant Cugat com una ciutat idíl·lica. Assegura que en les reunions del Comitè de Vaga és un dels afers que s’ha posat sobre la taula davant unes agressions que, assegura, no només es limiten als espais d’oci nocturn. “Des dels ajuntament el gènere s’ha de posar com una prioritatˮ, diu, “les ciutats es poden construir des d’una perspectiva feminista perquè aquests coses passin menys i per fer-hi front des de tots els àmbitsˮ. Això passa, al seu parer, per incorporar entre les prioritats polítiques la millora de la il·luminació, la creació d’espais de trobada de dones i la incorporació de l’educació sexual a les escoles, entre d’altres.

L’Ajuntament, per la seva banda, va posar en marxa al 2018 un protocol per als casos de violència masclista que es basa en la formació en violència sexista en espais d’oci a les entitats. També té un protocol per als casos de violència masclista, amb una xarxa d’actors coordinats per a la detecció i atenció a través del Servei d’Informació a la Dona. Tot i això, l’alcaldessa diu que “la seguretat no només és la gestió de les zones d’oci, també la il·luminació dels carrers o altres mecanismes que podem implantar com a Ajuntamentˮ.

Justament aquesta mirada arribarà al Ple de febrer a través d’una moció del grup d’ICV-EUiA, amb què pretenen celebrar unes marxes per la ciutat en què les dones detectin millores a fer en la via pública per tal d’evitar zones fosques o de risc davant possibles agressions masclistes. És una mirada que ja s’havia demanat en ocasions anteriors però que no s’havia arribat a materialitzar. A la concentració hi han acudit representants dels grups municipals de PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article