El govern acaba el mandat amb crítiques dels sindicats per alteració d’horaris i la impossibilitat de promoció interna de treballadors

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La regidora de recursos humans, Esther Salat, s’acomiada de la política municipal amb un conflicte obert amb els sindicats. La UGT i CCOO han presentat una instància denunciant que no s’ha facilitat la promoció interna de funcionaris ni treballadors interins per accedir a les places de Cap de Servei d’Innovació Cultural, Patrimoni Històric i Turisme i de Cap de Servei d’Esports. El segon sindicat també ha presentat una instància recriminant que s’ha decidit modificar unilateralment la jornada i horari laboral dels funcionaris dependents de la tinença d’alcaldia de Polítiques Socials de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge.

Pepe García, representant sindical de CCOO, denuncia que només han rebut resposta via mail i no jurídicament. El seu sindicat es pregunta per què s’ha obert la convocatòria a persones externes perquè, diuen, no és cert que cap treballador compleixi els requisits demanats. Segons García, hi havia persones interessades i s’ha de respectar la promoció interna, tenint en compte en primer terme els funcionaris i en segon el personal interí.

En la primera de les peticions, referent als caps de servei, els sindicats no només denuncien la vulneració de la mobilitat interna dels treballadors del consistori sinó també no haver accedit a la negociació col·lectiva: “No s’ha informat amb transparència deguda respecte als llocs de treball, no respectant el dret a la negociació col·lectiva que integra el nucli essencial del dret fonamental de la llibertat sindical”. En sengles instàncies les forces sindicals demanen una rectificació que, ara per ara, no ha estat acceptada.

Davant les peticions sindicals, el grup d’ERC-MES també ha emès un comunicat en què demanen una replantejament urgent en la gestió dels recursos humans del consistori. “Els governs municipals i els representants dels treballadors han de cercar consensos i la negociació necessària per tal que es compleixin els drets laborals i la defensa del servei públic”, crida el comunicat, “en aquests moments unes 150 persones que fa molts anys que treballen a l’Ajuntament (algunes 20 anys) estan en situació d’interinatge o d’indefinit/des no fixes”.

Els republicans han demanat la compareixença de la regidora de recursos humans en la comissió informativa per explicar el cas, l’aturada immediata de la provisió de totes les places i llocs de treball de caps de servei fins consolidar la plantilla –de tal manera que persones que avui són excloses sí que haurien de poder accedir a les dues places de caps de servei–, l’aturada de la provisió de càrrecs directius, remodelació o definició de contractes d’alta direcció fins passades les eleccions i fer una proposta de consolidació de places i llocs de treball interins i laboral indefinit no fix, entre d’altres. Ferran Villaseñor, regidor d’ERC-MES, assegura que per ara no s’ha donat resposta a les seves peticions.

Una resposta oberta en forma de comunicat

El govern ha respost els sindicats a través d’un comunicat públic en què asseguren que en el període d’exposició pública de les bases de les dues places de caps de servei cap sindicat va presentar al·legacions. A més, discrepen de gairebé totes les apreciacions fetes per UGT i CCOO amb matisacions tècniques com ara que la plaça de l’àmbit de cultura no és de nova creació sinó que canvia de nom o que no s’han fet “provisions de llocs de treball” sinó la “cobertura de places vacants” seguint la “carrera administrativa vertical” i la cobertura de places amb personal d’altres administracions locals, entre d’altres.

García ha respost punt per punt les apreciacions fetes pel govern al comunicat lamentant també que l’única resposta que han rebut hagi estat a través d’un comunicat. Alhora ha criticat la manca de reunions de la Mesa General de Matèries Comunes –amb participació dels sindicats– que al·lega el govern en un dels punts i explica que CCOO només va donar el vist i plau per a una plaça de lletrat d’urbanisme –no creada– que “pel volum i la complexitat dels litigis en urbanisme requereixen una persona amb molta experiència”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article