Publicitat

El moviment per la sanitat pública de qualitat demana més fons per a l’atenció primària

Fotos: Jordi Pascual

“Avui és la primera vegada que ens hem manifestat juntes i seguirem organitzant mogudes per defensar una atenció sanitària pública, de qualitat, de proximitat i accessible, que avui dia no ho és”. Assun Reyes, representant de la Marea Blanca Sant Cugat, es felicita per la convocatòria d’aquest dilluns al migdia al davant de la seu del Servei Català de la Salut (CatSalut) a l’avinguda Lluís Companys i que ha esdevingut una manifestació fins a l’Ajuntament.

Cridats per les Marees Blanques de Sant Cugat i Terrassa, la plataforma contra el tancament dels consultoris de la Floresta i les Planes, la Plataforma de Pensionistes, Rubí per la Sanitat, Defensem el Consultori de Viladecavalls i la Plataforma No al Tancament d’Urgències al CAP de Castellbisbal, prop de 300 persones han entregat les seves reivindicacions a la seu del CatSalut perquè arribin a Anna Aran, gerent de la regió sanitària de Barcelona, i a Alba Vergés, consellera de Salut; moltes d’elles amb cartells demanant la dimissió d’ambdues.

El que havia de ser una concentració ha acabat esdevenint una manifestació pel centre de la ciutat fins arribar a l’Ajuntament, on Oriol Ribera, representant de la plataforma de la Floresta i les Planes, ha anunciat que entregaran un nou escrit al govern municipal: “Sabent que avui ens manifestàvem, haurien d’haver sortit al carrer. Un ajuntament que no surt al carrer a defensar els seus ciutadans, per a nosaltres no és un ajuntament”.

El veïnat dels dos barris no només està descontent per la resposta negativa del Departament de Salut a la seva proposta de reobertura amb atenció mèdica garantint la presència d’un metge en dies alterns a la Floresta i a les Planes sinó que també apunten al govern municipal, el qual consideren que no ha fet prou en defensa de les seves reivindicacions. El darrer motiu que els reforça en aquest posicionament és que la resposta negativa de Salut està signada a data 2 de novembre però la plataforma no la van rebre fins el dia 16, poc abans d’un Ple en què es va debatre una moció de la Marea Blanca.

Segons va explicar Carme Galindo a elCugatenc, la plataforma va preguntar a l’Ajuntament si ja havien rebut una resposta el 10 i el 12 de novembre. En aquell moment se’ls van dir que no però, quan el dia 16 els la van facilitar, els van dir que la tenien des del dia 10. “Hi ha hagut un decalatge estrany que ens ha semblat que era una presa de pèl”, denuncia Ribera, que crida la ciutadania a acudir a l’assemblea oberta del proper 1 de desembre a les 17:30 a la plaça del Poble (Miquel Ros) per decidir noves accions.

Una mirada similar planteja la Plataforma de Pensionistes, que després d’aquesta mobilització reprendrà les concentracions setmanals dels dilluns a les 12h. al davant de l’Ajuntament. “Tenim la sensació que l’Ajuntament es relaxa en el compliment d’algunes de les mesures que havíem negociat”, valora Luís Miguel Robles, membre de la plataforma, “sembla que si l’Ajuntament no troba la pressió social al carrer, no es mou”.

Tot dient que el govern municipal podria encapçalar o fer suport a les mobilitzacions per defensar les reivindicacions veïnals en favor d’una sanitat pública i de qualitat, Robles també exemplifica un altre compromís pendent de complir per part del tripartit: “Tenim una reunió pendent amb el Pere Soler [tinent d’alcaldia d’Hisenda], que es va comprometre a fer-la per explicar-nos de quina manera havien de repercutir les partides del nou pressupost. Estem a l’espera que ens respongui quan es farà”.

Paral·lelament, segons explica el seu company Antonio Asensio, la Plataforma es manté atenta al Pacte de Toledo, on s’ha acceptat introduir l’increment de les pensions en funció de l’IPC i fer que algunes de les despeses no relacionades amb la Seguretat Social passin a dependre dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE): “Però mantenim les manifestacions perquè això s’ha de convertir en llei”.

A Rubí, Josep Maria Pijuan, membre de la Plataforma de Pensionistes de la ciutat veïna i implicat a Rubí per la Sanitat, explica que el moviment pensionista també segueix pendent del Pacte de Toledo alhora que manté la sinergia amb el moviment en favor de la sanitat pública i de qualitat: “Tenim dos CAPs que depenen del Consorci de Salut de Terrassa i un de Mútua de Terrassa. A més, ens volen fer un Centre d’Urgència d’Atenció Primària (CUAP) que també dependria de la Mútua. Estem preocupats especialment per l’atenció dels serveis que depenen de la Mútua, que tenen més llista d’espera mentre en la seva vessant privada atenen en pocs dies”.

La plataforma en defensa de la sanitat pública a Rubí denuncia que la Mútua empra els diners públics del conveni amb el CatSalut per fer altres atencions que no es corresponen al conveni i, alhora, assegura que hi ha moltes més queixes i mals tractes que als altres dos centres. També els grinyola que al mateix centre un metge atengui o vengui segurs privats mentre l’atenció pública té llistes d’espera llargues.

Per això una de les reivindicacions que els set col·lectius convocants han presentat al CatSalut és que la Generalitat mantingui un control estricte sobre les contractacions “per assegurar que dona a la ciutadania el tracte que es mereix i que els fons públic s’utilitzen de forma correcta”. En nom de la Marea Blanca, Reyes explica que això afecta tant a la Mútua com a altres consorcis i convenis: “Avui volíem agrupar tots els municipis del Vallès Occidental que tenim com a referent o Mútua de Terrassa o el Consorci Sanitari de Terrassa. A la comarca només hi ha un CAP que sigui de l’Institut Català de la Salut i la resta estan gestionats per entitats privades”. Per a la representant de la Marea, “els CAPs s’han convertit en búnquers” i per això demanen que s’obrin i que “es tornin a valorar els professionals de referència”.

Però el llistat de reivindicacions és llarg: des de demanar que el 25% del pressupost de sanitat vagi a l’atenció primària a la reversió de les retallades del 2010 passant per reduir la telemedicina, reprendre amb normalitat els controls crònics i l’atenció domiciliària, garantir aparcaments i rebaixa de títols de transport per als desplaçaments als hospitals de referència, descentralitzar recursos i reobrir totalment els CAPs i consultoris, entre d’altres. Pots veure totes les reivindicacions al comunicat conjunt de les set entitats:

Però no ha estat fàcil entregar aquest document. Concentrats a la porta de la seu del CatSalut, els manifestants han tallat el trànsit de l’avinguda Lluís Companys i han repartit fullets informatius a la ciutadania. S’ha llegit el comunicat conjunt i han intervingut diversos dels col·lectius convocants, mentre els conductors descontents amb l’afectació sobre el trànsit han fet sonar el clàxon. Només s’ha deixat d’ocupar la calçada durant un moment perquè passés una ambulància.

Amb càntics per la sanitat pública i de qualitat, per la reobertura dels consultoris de la Floresta i les Planes i amb un mar de pancartes que apunten a algunes de les problemàtiques actuals de l’atenció sanitària, el rebombori no ha servit perquè cap representant del CatSalut els hagi atès de forma proactiva. Tampoc cap representant de l’Ajuntament, on ha acabat la marxa sense ser rebuda per cap membre del tripartit.

L’entrega de les reivindicacions al CatSalut ha hagut d’esperar al final de la concentració. Quan la majoria de manifestants ja marxaven direcció a l’Ajuntament, un grup de persones s’ha quedat a la porta de la seu del CatSalut, envoltades d’agents dels Mossos d’Esquadra, fins que, a base de trucar a la porta, unes treballadores han sortit atendre-les. Una de les manifestants ha parlat durant uns minuts amb les treballadores i ha demanat que la carta tingui registre d’entrada.

Les peticions de la plataforma contra el tancament dels consultoris encara no s’han entregat tot i que s’ha entrat simbòlicament a la Casa de la Vila. Tenint en compte que l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) no pot atendre sense cita prèvia en motius de la COVID-19, els representants de la plataforma s’han compromès a entrar la petició al Centre Sociosanitari de la Floresta.

Notícies relacionades