El Sindicat de Llogateres planta cara a Desokupa: “No permetrem que actuï a Sant Cugat”

per Anònim (no verificat)

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Núria Bou (Twitter)

La violència ultradretana de Desokupa arriba a Sant Cugat. Aquesta polèmica empresa, que executa desnonaments de forma extrajudicial mitjançant l’extorsió i l’amenaça en contra dels inquilins, porta dies fent pressió sobre una veïna de Valldoreix. El col·lectiu ja havia visitat la casa en dues ocasions anteriors, però la cosa va pujar de to dimarts, quan van assegurar a la jove que l’endemà tirarien la tanca del jardí a terra amb un permís d’obra i que controlarien l’accés a la casa per no deixar-la sortir.

Va ser aleshores quan la noia va decidir contactar el Sindicat de Llogateres, que va fer córrer per les xarxes una convocatòria per evitar l’actuació de Desokupa. La crida va tenir efecte: “He al·lucinat amb la resposta de la gent. Rebo suport per tot arreu”, deia ahir la veïna entre les persones que s’hi havien apropat per donar-li suport. “Des de les 7h del matí que no he estat sola en cap moment”, afegia. També havia contrastat les amenaces de Desokupa amb l’Ajuntament i amb els Mossos: “No tenen cap permís d’obra ni tampoc poden muntar un control a la porta”, assegurava.

La inquilina, que porta un mes okupant aquest habitatge abandonat des d’anys enrere, assegura que no té capacitat per pagar un lloguer: “No, és clar que no puc. I menys un de santcugatenc. M’ho vaig estar mirant abans de venir aquí i és una cosa desmesurada. Són preus molt elevats. He nascut a Sant Cugat i hi he viscut tota la vida, i sap greu que te n’hagis d’anar per aquest excés en els preus de l’habitatge”, lamentava.

Entre les persones concentrades a la casa davant la possible arribada dels membres de Desokupa, que destaquen per la seva aparença i actitud intimidatòria, hi havia amistats de l’okupant: “Això, a més, és el meu barri. Havia de venir i sumar-m’hi”, deia l’Eli. D’altres s’hi havien apropat sense tenir cap vincle amb la inquilina: “No podem permetre que Desokupa actuï a Sant Cugat. Sé qui són des de fa temps i m’ha sobtat veure’ls actuar tan a prop de mi”, deia en Dani, que havia vist la convocatòria per les xarxes. “A Sant Cugat hi ha molta especulació immobiliària i a l’antiga població de la ciutat ens estan fent fora. No podem pagar els lloguers i es forcen situacions com aquesta. Són okupacions per necessitat. La gent ha de saber que això s’ha okupat per necessitat”, insistia.

La situació d’aquesta jove de Valldoreix no és excepcional. Així ho indiquen les dades del Baròmetre Inclusiu. Segons l’informe, més de 10.300 persones a Sant Cugat (l’11,4% de la població) no poden fer front a despeses bàsiques com l’habitatge. Una dada elevada si es té en compte que el 56% d’aquestes persones té feina. El percentatge de santcugatencs que declara tenir dificultats per fer front al lloguer o a la hipoteca és del 43%, una xifra similar a l’augment del preu que ha sofert l’habitatge a la ciutat en els darrers 4 anys: un 42%.

Tot, en un municipi en què l’habitatge social no arriba a l’1,5% sobre el total, superant negativament el registre global de l’estat espanyol, que es queda en el 2,5%. Xifres que contrasten amb l’esforç que dediquen altres administracions de l’entorn europeu a garantir l’accessibilitat de l’habitatge. Segons Housing Europe, França i el Regne Unit es mouen al voltant del 17%, mentre que Dinamarca arriba al 21% i Holanda puja fins el 30%. En el cas de l’estat francès, aquestes xifres han estat possibles gràcies a l’aprovació de mesures com la Llei de la Solidaritat i la Renovació Urbana, que obliga a totes les ciutats de més de 200.000 habitants a tenir un mínim del 20% d’habitatge social.

Un protocol per prevenir desallotjaments il·legals a Sant Cugat

A Barcelona, on Desokupa actua des de fa 3 anys, l’Ajuntament ha reconegut l’existència d’aquests “desallotjaments extrajudicials” executats “per la força i la intimidació” i ha posat en marxa un protocol que engloba les Àrees d’Habitatge, Seguretat i Serveis Socials. “Com a Ajuntament ens preocupa la proliferació d’aquestes actuacions que afecten els nostres veïns més vulnerables”, admetia el tercer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens. “Tenim el deure de donar una resposta coordinada i eficaç per poder documentar millor aquestes actuacions i denunciar possibles delictes”.

Aquí a Sant Cugat, el Sindicat de Llogateres reclama a l’Ajuntament que segueixi el camí del barceloní i creï un protocol per prevenir casos com el de Valldoreix. Ara per ara, fonts del consistori asseguren que n’han informat a Mossos d’Esquadra, “que són els qui s’han d’encarregar del cas”, i que no faran més declaracions.

Desokupa, coacció disfressada de mediació

“La nostra fórmula es basa en l’experiència de més de 1.000 desokupacions en els darrers anys. Som un equip de professionals altament qualificats en la mediació i negociació amistosa de conflictes d’ocupació”. Així és com Desokupa es publiciten al seu web; missatges concisos, adreces de contacte i faltes d’ortografia. No els va malament: diuen facturar 5 milions d’euros a l’any.

Segons la Directa, aquesta empresa suposa una segona oportunitat laboral per a ex policies i antics professionals de la seguretat en clubs nocturns. També hi ha professionals de la lluita, amateurs de la boxa, del muay thai i d’altres arts marcials, així com ultres d’equips de futbol o personal instructor de gimnasos.

El negoci l’impulsa Daniel Esteve, la cara més visible del projecte i el responsable d’haver liderat, com a mínim, la darrera de les visites de Desokupa a la casa de Valldoreix. Al vídeo, facilitat per la inquilina, se’l veu parlant –com contrastaria la veïna més tard– sobre el suposat permís per enderrocar la tanca del jardí i sobre la condició “d’operaris” dels altres membres de l’escamot que l’acompanyen. Gairebé tot s’hi val per espantar als okupants: mantenir-se en el terreny de l’alegalitat és un dels secrets de l’èxit d’aquest modus operandi, malgrat que en casos recents hagi gaudit de la connivència dels Mossos d’Esquadra en actuacions que el Centre Iridia ha titllat de contràries a la legalitat.

Daniel Esteve no és novell en projectes així. Anteriorment havia creat Morosos Bcn, que també es vantava d’“utilitzar tècniques pròpies de garantida eficàcia, amb ètica i dins de la legalitat”. Segons la Directa, els Mossos van detenir-lo l’any 2008 acusant-lo de segrest i d’extorsió.

Esteve, a qui segons El Periódico se’l coneix com a El Segurata per la seva labor a discoteques a Barcelona i Eivissa, compta en el seu projecte amb un antic paramilitar txènik a Bulgària i a Sèrbia i que en l’actualitat té un rol polític dins de formacions ortodoxes búlgares. Encara segons la Directa, també formen part del col·lectiu un jove amb tatuatges de l’esvàstica i un dirigent nazi condemnat per apunyalar a un antifeixista al Camp de l’Arpa quan encara era menor d’edat, o  qui segons Inforguinardó té passat com a policia a Perú i ha estat acomiadat com a revisor del metro de Barcelona després d’haver-se apropiat de diners provinents de les multes als viatgers sense bitllet.

Desokupa ha arribat a Sant Cugat i asseguren que aconsegueixen desallotjar els habitatges en el 93% dels casos en què s’ho proposen. Potser el destí més immediat del cas de la veïna de Valldoreix dependrà de l’èxit de la mobilització de la societat civil, però la solució perquè ella i les altres 10.300 persones que no poden pagar el lloguer de la ciutat es quedin a Sant Cugat l’hauria de plantejar una gent que està fent pilotes fora.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article