El Sindicat de Llogaters edita un manual per donar a conèixer els drets dels inquilins

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Davant un mercat ràpid i amb preus en augment, el Sindicat de Llogaters local ha creat el Manual del llogater de Sant Cugat, un document que recull recomanacions per als inquilins tenint en compte els seus drets reconeguts. “Decidim editar el manual per fer arribar d’una forma més amena al gran públic els drets que tenen com a persones llogateres”, explica Marco Simarro, membre del col·lectiu, “hi ha un gran desconeixement legal al respecte i és necessari generar eines que democratitzin l’accés a la informació”.

El manual es pot adquirir per la voluntat, diners que destinaran a l’autogestió del projecte, en qualsevol de les reunions i actes públics en què hi participa el Sindicat. Així mateix, també ofereixen la possibilitat d’entregar-lo digitalment a les persones que els ho demanin. Contempla tant què fer abans de signat un contracte com quan ja es té però l’arrendador vol pujar el lloguer, fer un nou contracte més car, no renovar-lo o no notifica la voluntat de finalitzar el contracte i quan l’inquilí no pot pagar o ha rebut una notificació de llançament.

També destinen una pàgina a aquells ciutadans que han de marxar de la ciutat per no poder fer front a la despesa del seu habitatge. Expliquen que la situació d’atur i la pujada del lloguer són els principals motius d’impagament però, a més, posen el marc contextual de Sant Cugat, el segon municipi amb el parc d’habitatges més car de l’Estat, una situació que atribueixen al creixement poblacional de persones benestants que aposten per la compra, amb un urbanisme extensiu que ha permès fer de l’habitatge un negoci.

A més, lamenten que durant la crisi econòmica es va aturar la construcció d’habitatges de protecció oficial deixant l’oferta de lloguer social molt per sota de la de venda de protecció oficial (400 de 1.500 habitatges protegits). Alhora, també apunten a la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), que contempla contractes de tres anys i, per tant, una actualització triennal dels preus amb augments que avui dia se situen entre 200 i 300 euros, tal com expliquen.

Davant la crisi habitacional, animen a indignar-se, no penedir-se d’haver triat el lloguer com una forma de viure, no amagar-se quan es tenen problemes, informar a l’entorn, negociar el contracte i contactar amb el Sindicat. Defensen l’habitatge com un dret: “Sense un lloguer regulat els preus es basen avui en la llei de l’oferta i la demanda. Mentre l’habitatge sigui considerat un bé privatiu i no un dret, la situació seguirà empitjorant”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article