El soroll al carrer, el debat arriba al Síndic

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

És un assumpte habitual a les Audiències públiques i Consells de Barri perquè és impossible acontentar a tothom. La càrrega d’activitats i terrasses d’establiments a algunes places i carrers no contenta alguns dels seus veïns que demanen més control del soroll. Mentre l’ordenança de terrasses segueix sense aprovar-se i el Pacte per la Nit que hauria de trobar un acord per fer activitats a l’aire lliure per la nit continua sense tenir consens, el conflicte d’interessos segueix latent arribant també en forma de consultes i queixes al Síndic de Greuges. Accions com l’adquisició de fanals intel·ligents que s’encenen quan es detecta un excés de soroll no fa més que engrandir el debat.

De fet, des que Ramon Palacio va ser nomenat el nou Síndic local un cop vençuts els dos mandats de Jaume Clavell, es té la intenció d’iniciar actuacions d’ofici sobre temes que preocupen a la ciutadania, permetent així una anàlisi més àmplia que les queixes puntuals de ciutadans a títol individual. El primer dels assumptes que Palacio va anunciar que treballaria amb aquest nou format és, precisament, la gestió del soroll a la ciutat. De moment, però, encara no ha emès cap informe ni recomanació al respecte.

De moment, però, el Síndic té constància que aquest afer preocupa a la ciutadania. Encara que no porta ni un any al càrrec, la problemàtica es fa evident en l’informe del darrer trimestre de l’any passat. De les 13 queixes admeses (d’un total de 20 rebudes) durant aquells tres mesos, quatre feien referència a medi ambient i, de manera explícita, dos a sorolls i un a les terrasses. La primera de les queixes fa referència als sorolls produïts pels Ferrocarrils de la Generalitat. Segons la resposta de l’Ajuntament, no se superen els nivells màxims però amb la direcció general d’Infraestructures de Mobilitat disposada a fer un estudi de detall.

La segona de les queixes fa referència al soroll provinent d’establiments de restauració. En aquest cas, el Síndic va demanar al govern que respongués a les peticions presentades prèviament per la ciutadana a l’Ajuntament, acció que finalment sí es va realitzar. Finalment, també en quant a terrasses d’establiments, una veïna també critica l’incompliment en l’ocupació de la via pública. De nou, el Síndic incideix perquè l’Ajuntament doni resposta a les peticions de la ciutadana.

En la memòria dels primers tres mesos de Palacio com a Síndic local també s’hi recullen dues queixes de l’àmbit urbanístic i dues de serveis socials i una de via pública, una d’educació, una altra de procediment administratiu i una darrera referent a la participació ciutadana. En total va rebre 20 queixes, set de les quals no van ser admeses perquè no havien acabat la via administrativa, i tres d’altres que no havien estat tancades encara per Clavell. També s’han fet 11 assessoraments, vuit dels quals han estat redirigits a l’OMIC. A falta d’arrelar la presència als districtes i tenir les xifres desgranades, la visita mensual de Palacio a Valldoreix ha servit perquè hagi atès dues queixes.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article