Els pensionistes demanen mesures d’habitatge, sanitat, mobilitat, serveis socials i cultura a l’Ajuntament

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Plataforma de pensionistes

La Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat ha entregat al govern municipal un seguit de reivindicacions per millorar les condicions de vida del col·lectiu a la ciutat. D’aquesta manera, es desmarquen d’altres col·lectius de jubilats i pensionistes que fan de l’adaptació de l’increment de les pensions a l’Índex de Preus al Consumidor (IPC) la seva lluita principal. Els pensionistes santcugatencs també demanen accions del govern central però, adverteixen, Sant Cugat és un municipi amb impostos alts que no pot deixar de banda a cap classe social.

Paco López, membre de la coordinadora del col·lectiu, explica que ja s’han reunit diversos cops amb representants polítics i tècnics de l’Ajuntament tot i que l’única mesura assegurada de moment és l’edició d’una revista especial que s’enviarà aquest mateix mes a les cases dels pensionistes de la ciutat amb informació sobre la plataforma i un escrit de l’alcaldessa. La resta, llevat de l’obertura dels CAPs a l’estiu, que s’ha aconseguit després d’anys de reivindicació de molts altres partits i entitats, encara són mesures en estudi.

Els pensionistes temen, però, que la bona acollida que han rebut fins el moment pot haver estat una estratègia per fer veure que el govern és sensible a les reivindicacions del col·lectiu però allargant la seva aplicació. Per això, adverteix, si durant els propers mesos no es comencen a fructificar algunes de les reivindicacions que l’Ajuntament pot aplicar dins de les seves competències, no descarten augmentar la intensitat del cicle de mobilització al carrer –ara fan una concentració setmanal a la plaça de la Vila–. López accepta que hi ha propostes que superen amb escreix les competències municipals i, per això, crida a l’alcaldessa, Mercè Conesa, a aprofitar el seu càrrec de presidenta de la Diputació de Barcelona per interpel·lar a les administracions corresponents.

La targeta de pensionista

La primera de les reivindicacions és aprofitar el desenvolupament de la targeta ciutadana que ha de permetre als sanctugatencs accedir a la tarifació social i bonificacions reduint la justificació amb documents per estar registrada la seva situació econòmica per fer una targeta específica per als pensionistes. En aquest cas, però, proposen que sigui extensible, especialment, a dos àmbits: la cultura i el comerç. López diu que es tracta d’aconseguir descomptes per als pensionistes, sent més fàcil l’àmbit cultural tenint en compte la importància del sector públic.

Pel que fa a al comerç, els pensionistes aspiren a arribar a un acord amb les entitats de comerciants perquè s’acordi un descompte. El seu objectiu és evitar que les persones amb pocs recursos hagin de marxar a altres municipis per comprar i, d’aquesta manera, augmentar el consum a Sant Cugat, permetent la consolidació de les empreses locals. De moment, però, encara s’han de fer reunions amb els actors privats que ho podrien fer possible.

Més habitatge social

El primer dels grans blocs exigits per la Plataforma al govern fa referència a l’habitatge. Aposten per introduir el model de cohabitatge en les promocions de Promusa, augmentar el parc de protecció oficial, fomentar la compartició i incrementar les bonificacions per pagar l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) tenint en compte la renda. Ara per ara ja hi ha algunes subvencions per pagar l’IBI i, alhora, s’ha presentat un Pla d’Acció 2030 de Promusa, molt debatut políticament, en què es preveuen les futures promocions d’habitatge protegit.

López, però, pren amb prudència les accions ja fetes i les promeses. “Volem veure la materialització dels pressupostos i plans perquè fins ara s’han promès moltes coses però no es veuen grans canvis reals”, enraona López. Tem que Sant Cugat s’ha desenvolupat cuidant més “la forma que el fons”, deixant de banda així polítiques que fomentin la protecció social i evitin l’exclusió. L’habitatge n’és, al seu parer, una de les demostracions.

Millores en la sanitat

Tot i que la majoria d’accions depenen de la Generalitat, els pensionistes demanen a l’Ajuntament que es posicioni a favor de reduir el temps d’espera als CAPs, tenir una major dotació d’especialitats locals, reduir l’espera per fer proves medicoquirúrgiques, tenir un nou centre de rehablitació i incidir perquè es pugui tenir un hospital públic de referència per a Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal.

Ajuts per moure’s per la ciutat

Amb relació a les millores de sanitat, els pensionistes demanen que els desplaçaments de les persones jubilades que vagin a Terrassa per motius mèdics siguin comptabilitzats com si no es canviés de zona de transport i, alhora, s’habilitin més aparcaments a l’entorn dels CAPs de la Mina i Can Mates. Així mateix, demanen no pagar els desplaçaments amb Ferrocarrils de la Generalitat entre les estacions del municipi, adaptar el transport públic per tenir més freqüència amb autobusos més petits i adaptar els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda.

Més atenció social per a la tercera edat

L’augment de residències de la tercera edat i de les places disponibles són les dues principals reivindicacions de la Plataforma pel que fa a serveis socials. Així mateix, demanen l’increment de l’oferta d’activitats esportives destinades a pensionistes i disposar d’ajuts per a actuacions d’odontologia i podologia.

Places reservades i ajuts culturals

Finalment, pel que fa a l’àmbit cultural, els pensionistes fan dues reivindicacions: més places reservades per a l’accés a activitats culturals i nous ajuts per a la formació acadèmica. Tant aquestes com la resta de les reivindicacions encara s’han de negociar. Mentrestant, la Plataforma segueix manifestant-se cada dilluns a les 12 del migdia al davant de l’Ajuntament. També participen a actes en què visibilitzar les seves reivindicacions, com la taula rodona de lluites compartides que es va fer com a prèvia al primer de maig i l’acte sobre pensions que ha organitzat el PSC el proper dimarts.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article