Els treballadors de la seguretat de FGC es mobilitzen per millorar les condicions laborals

Foto: Cedida per STS-C

El passat divendres al matí diversos treballadors de l’empresa Ilunion es van concentrar a les portes de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) del centre de la ciutat per tal de demanar millores de les seves condicions laborals. Cridats pel Sindicat de Treballadors de Seguretat de Catalunya (STS-C), van restar a la plaça Lluís Millet durant gairebé una hora amb la voluntat de visibilitzar les seves reivindicacions per millorar les mesures de seguretat dels seus llocs de feina així com dels usuaris dels FGC.

El secretari d’acció del STS-C, Fran Avellaneda, apunta a seguir amb la vaga indefinida si no s’arriba a un acord entre les parts ja que, considera, “amb les condicions actuals no es pot treballarˮ. Les reivindicacions del sindicat van en dues línies: d’una banda, demanen més mesures de seguretat i, d’altra, una millora salarial i del plus de perillositat; dues propostes que, indica Avellaneda, han de passar necessàriament per un increment del pressupost o reducció del marge de benefici de l’empresa subcontractada per FGC per gestionar la seguretat a les seves instal·lacions.

L’empresa pública es desmarca de la reivindicació tot explicant que les negociacions s’han de realitzar entre els treballadors i l’empresa subcontractada. Ilunion, per la seva banda, a data de publicació d’aquest article, ha rebutjat fer declaracions sobre aquest afer. Avellaneda, així i tot, celebra que hi hagi reunions setmanals que han servit per prendre algunes mesures en quant a l’equip de protecció individual i per fer fora un inspector que, diu, abusava d’autoritat davant els treballadors.

Mentre les negociacions no arribin a bon port, explica el secretari d’acció del STS-C, seguiran amb les accions de protesta, que també repetiran a Sant Cugat amb la voluntat de visibilitzar la lluita. Tot i que el sindicat va cridar a la vaga el passat 9 de novembre, no hi ha hagut grans afectacions sobre el servei i FGC no ha publicat cap comunicat específic com sí ha fet quan les convocatòries dels grans sindicats han afectat directament al servei de transport.

Avellaneda explica que les principals peticions són: augmentar el salari i reduir l’escletxa que hi ha entre els 36€/hora que, diu, ingressa l’empresa i els 7€/hora que de mitjana cobren els treballadors així com incrementar el plus de perillositat, actualment en 200€. Fora del salari demanen que els treballadors sempre vagin de dos en dos per poder actuar correctament i sense risc en les situacions que precisen d’una actuació i reduir “l’abús a treballadors i passatgersˮ per part dels interventors: “Ens obliguen a retenir persones durant hores per no haver validat un tiquet, això és una detenció il·legalˮ.

Ilunion Facility Services Seguridad és la branca de l’empresa encarregada de la seguretat, amb seu a Madrid i delegació catalana a l’Hospitalet. Es tracta d’una empresa del grup social ONCE, format per la Fundació, l’ONCE i la mateixa Ilunion. Segons el seu lloc web, un dels objectius és crear ocupació per a persones amb discapacitat. Avui dia tenen 23.000 treballadors (un 45% amb discapacitat) arreu de l’Estat.

Notícies relacionades