El Grup Informa, editor del Sant Cugat Informa, no paga els seus treballadors

per Miquel Margalef

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El passat 1 de juny la plataforma digital Resposta Solidaria treia a la llum pública un afer que ja fa temps que és de domini públic: la precarització dels treballadors del Grup Informa. Aquest grup de mitjans locals va néixer al febrer del 2013. Tot i això al setembre d’aquell mateix any es va canviar el nom que tenien. Aleshores es van impulsar el Sabadell Inform@! i el Terrassa Inform@. Només dos mesos després del naixement dels primers mitjans del Grup Informa naixia el Sant Cugat Inform@. D’una manera constant i en menys de tres anys el Grup Informa ja gaudeix de 9 mitjans locals. Als tres ja esmentats se li van anar sumant els diaris de Rubí, Granollers, Manresa, Mataró, Osona i Cerdanyola.

El secret d’aquest èxit rau en la capacitat de generar diners a través de la publicitat i en que els diaris locals siguin dirigits només per un periodista. Aquest farà la feina de redacció i recerca de publicitat amb la qual nodrirà el diari que porta. A més des de la redacció central també s’enviaran notícies comunes a tots els diaris locals, una mitjana de 5 notícies diàries. Tot i això, moltes notícies estaran basades en notes de premsa d’institucions, entitats i empreses que tenen publicitat al diari, tal i com explica media.cat.

Aquest ‘secret’ genera un periodisme de low cost, que permet realitzar moltes publicacions al dia que a la vegada generen forces entrades al diari i això incrementa els ingressos per publicitat. Joan Murcia Breu és l’empresari que dirigeix el conjunt dels diaris locals capitanejats pel Grup Informa i defensa que es pot fer periodisme i guanyar diners a la vegada. “Entenc que els grans mitjans fan periodisme i procuren guanyar diners. Nosaltres també i per això ho fem tant professional com sabem”, remarca Murcia.

Segons indica Albert Grimau, membre de la plataforma Resposta Solidaria, a l’article de mèdia.cat, el modus operandi de Murcia es basaria en contractar personal amb problemes d’inserció laboral per tal de cobrar les ajudes i les subvencions pertinents i després no abonar-ho de manera complerta als sous dels treballadors. Segons ens indica el mateix Joan Murcia el conjunt dels diaris no reben cap ajuda amb programes d’Inserció Laboral, però sí que indica que es rep “una ajuda de la Seguretat Social en forma de descompte a la cotització per contractació de minusvàlids.”

El Grup es basa en una estructura interna dividida en quatre estils de treballadors diferents: treballadors en nòmina, freelance, estudiants en conveni de pràctiques i col·laboradors. Els tres primers cobren les quantitats establertes entres les dues parts i l’últim col·labora de manera altruista, segons indica Murcia. Però tot i el que diu Murcia, molts treballadors encara ara esperen la seva retribució per la feina feta. 

Convenis amb universitats, un altre dels seus secrets

Un altre públic preferit pel Grup Informa són els estudiants de la UAB i la Universitat de Vic. Un d’aquest exemples és el del Jordi Pascual, redactor al Sant Cugat Infrom@! i actualment redactor a elCugatenc. Pascual, que ja va explicar el seu cas en un extens reportatge per el cerdanyolainforma.cat, indicava que va treballar pel Grup Informa durant gairebé un any i al llarg d’aquest mai va rebre les retribucions pactades ni tampoc va aconseguir rebre crèdits establint un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona en la qual estudia. Quan finalment va decidir trencar les relacions amb l’empesa va demanar les remuneracions que li pertocaven. Des del Grup Informa se li va proposar cobrar en negre però ell s’hi va oposar. Finalment no va acabar cobrant res. També cal remarcar que molts dels articles que feia Pascual no han estat signats mai per ell, sinó com a redacció. Això elimina la feina feta i impedeix omplir currículum.

Aquest no és l’únic cas que ha patit el Grup Informa de precarització i impagaments laborals. Diversos treballadors s’han volgut mantenir en l’anonimat però no han volgut deixar de denunciar la situació que pateixen o van patir en el seu pas per el grup. Una treballadora explicava en una carta a la pàgina web de Resposta Solidaria que l’havien obligat a agafar-se vacances per no pagar el que li devien. Finalment van forçar una reunió amb l’empresa i aquesta els va indicar que no pagaven perquè ells no cobraven.

En aquest cas, Murcia ha indicat que el dilluns passat es va ingressar un total de 7.218€ als treballadors del Grup. Malgrat aquest ingrés, que s’ha fet a destemps i per la pressió dels treballadors, el mateix Murcia reconeix que “encara resten quantitats pendents”, sense determinar el nombre ni el cost total.

Diversos casos als jutjats

Alguns dels casos denunciats públicament han acabat als jutjats. Aquesta treballadora anònima que ara esmentàvem és un dels casos que ara mateix està a judici. Segons ens indica el mateix Murcia, "els casos que són al jutjat per decisió dels treballadors no cobraran fins que no coneguem la resolució judicial."

El Sant Cugat Inform@!

En el comunicat oficial de l’empresa contra les acusacions dels treballadors s’indicava que darrere de tot plegat estava ajudant a fer difusió de la notícia Xavier Boix, ex autònom franquiciat del Sant Cugat Inform@ i actual impulsor a elCugatenc. Quan aquest mitjà li va preguntar en què es fonamentava, va contestar adjuntant aquest tuit:

 

Murcia està convençut que la notícia ha sortit a la llum “per interessos personals.” Cal indicar que Boix només va retuitejar la notícia de la mateixa manera que ho va fer Resposta Solidària o qualsevol altre membre de la xarxa social. Boix va ser el franquiciat que va obrir el Sant Cugat Inform@ desemborsant una quantitat de 7.000€. Després de forces enganxades entre Murcia i Boix aquest va decidir acabar la relació amb l’empresa ja que no rebia els ingressos pactats. Actualment el mitjà de Sant Cugat és portat per una freelance, segons indica Murcia. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article