Javier Giraldo, Memorial Joan XXIII 2018 per la defensa de la terra i del dret a la vida

Foto: UNIPAU

“L’acarnissament contra la seva població va ser tal, que el 1996 es va produir un èxode des de San José fins Apartadó, en protesta per la repressió. Una comissió enviada pel govern central va haver de negociar el retorn al Coliseu de Apartadó, on s'havien concentrat els desplaçats, però un cop retornats els camperols a les seves parcel·les, tots els líders de la protesta van ser assassinatsˮ. Ningú ha explicat la situació de la Comunidad de Paz de San José Apartadó (Colòmbia) com Javier Giraldo, sacerdot jesuïta colombià.

Aquesta és només una petita mostra recollida al seu lloc web, on explica com les desigualtats, l’explotació laboral i la lluita d’una comunitat bananera han portat centenars de morts i, alhora, la constitució d’un espai de debat en el marc d’una comunitat de pau que rebutja el jo com a marc mental per actuar sempre com un nosaltres malgrat trobar-se al davant actors armats –entre ells l’Estat colombià– que els dificulten la seva feina i convivència. Aquesta clarividència li ha costat acusacions de ser amic del terrorisme.

La comunitat de pau és reconeguda arreu del món per haver-se declarat neutral en el conflicte armat de Colòmbia i, alhora, per haver rebutjat l’actuació de tots els actors armats, començant per l’exèrcit colombià. Giraldo és un dels màxims referents pel seu suport a la causa i encara avui fa seguiment de la situació. L’any passat va alertar que, tot i el procés de pau colombià, la situació continua estancada amb l’arribada de nous paramilitars que allarguen el conflicte.

La Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU) i l’Institut Víctor Seix de Polemologia han decidit atorgar a Giraldo el Memorial Joan XXIII 2018, el 51è que entreguen, amb què posen en valor la tasca per la pau de persones d’arreu del món. En aquest cas no només posen en valor la tasca a la comunitat de San José Apartadó sinó també per la resta de comunitats a què ha acompanyat i donat suport en la lluita per la defensa de la terra i del dret a la vida.

Les entitats han donat a conèixer el guardonat d’enguany en una roda de premsa aquest cap de setmana i on també s’ha anunciat la Menció de Reconeixement Frederic Roda, un reconeixement que va néixer ara fa tres anys per posar en valor la tasca per la pau de persones i entitats. Enguany s’ha atorgat a títol pòstum a Pep Ribera, que des de la revista Agermanament va promoure les primeres ONGs catalanes i va afavorir la creació del Centre d’Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona CIDOB –del qual en va ser director–. També posen en valor la seva participació en l’any 1977 en la creació de l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajut als Refugiats.

Notícies relacionades